Sparen!

Geplaatst: 19/07/2011 in persoonlijk
Tags:, , , ,

Maandagavond,

Lucratief? Voor wie? Voor de kroegbaas natuurlijk!Mijn geboortedorp dat bestond uit een kerk, 3 kroegen en een kruidenier en 1000 inwoners dat was alles. Wat er volop was dat was armoede. Maar eens per jaar met de kermis dan gingen alle remmen los. D’n hof moest er pico bello bij liggen want als alle ooms en tante’s op bezoek kwamen dan mochten ze niks tekort komen. Dan waren er minstens 5 flesjes bier en een fles boerenjongens in de kelder.
Daar werd wel voor gespaard om los te kunnen. Zeker ook werd er door de jeugd gespaard. Nee… niet bij een bank. Kroegbazen die waren zo slim dat ze in hun café een spaarkast hadden hangen. Ieder lid van de spaarkas kreeg een nummer toebedeeld en er werd van je verwacht dat je iedere week wat in het desbetreffende gleufje werd geschoven.

botsauto!

Bij sommige clubs was dat aan een minimum gebonden. Gebeurde het dat je oversloeg dan kreeg je boete.
Vrijdag of zaterdag voor de kermis was het “spaarkas lichten”. Natuurlijk werd er uitbetaald in de kroeg. Je snapt het al! Er bleef meteen al weer een bedrag bij de kroegbaas. Aardig lucratief.
Nu had ik gedacht dat deze manier van sparen een achterhaald fenomeen was maar je moet maar eens googelen op “spaarkas lichten”. Op tal van plaatsen en cafe’s gebeurt dit tot op de dag van vandaag nog steeds.

Wat doe je op mijn terrein?

Voor mij  op maandagavond geen kermis maar een duurloopje maken. Op het programma voor de Berlijngangers die op maandag meelopen 1:40′ op het schema. Een mooie tijd om weer eens op zoek te gaan naar onze landgeiten.Ze staan meestal op een tijdelijk omheind stuk hei en bos en zorgen er voor dat de berkenboompjes die er groeien uitgeroeid worden. Volgens mij kunnen ze dat goed. Natuurlijk hebben we ze gevonden. Op het moment dat ik dacht nu moeten we bijna terug anders lopen we langer dan de geplande tijd zagen we ze. De andere beesten in de Maashorst hebben we vanzelfsprekend ook gezien. Er lopen schapen,paarden en Schotse Hooglanders. Een druk begraasd gebied. Na 1:40’12” terug bij ons bankje. Ruim 16 km gelopen.

reacties
  1. Fred schreef:

    Mooi verhaal. Ik moet onwillekeurig denken aan ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld. Tja, destijds was bijna iedereen arm(er), maar de herinnering blijft mooi. Overigens kende ik het verhaal van het ‘spaarkas lichten’ niet, weer wat geleerd!

  2. johannesdeloper schreef:

    Toen werd het weekloon waarschijnlijk ook nog in één van die drie kroegen uitbetaald?

Reageren? Graag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.