Terug in de tijd!

Geplaatst: 06/09/2011 in sport
Tags:,

Maandavond,

weer als nieuw!De eerst keer dit seizoen dat we niet van start gaan bij Naat Piek maar gewoon vertrekken vanaf ons clubgebouw. Met een wat langere duurloop wordt het tegen het einde veel te donker in het bos. Daarom maar “de harde weg” op. Meestal een verkeersluwe route. Je komt dan toch vaak uit op geasfalteerde landwegen rond ons dorp. Vanavond een route die we zeker al eens vaker liepen.

We komen langs een prachtige molen. Mijn herinneringen gaan dan terug naar 27 november 1983. Wij werden die herfstnacht, met een vliegende storm, uit bed gepiept. Ik was destijds in dienst als vrijwilliger bij brandweer Uden . “Molenbrand Brabantstraat Volkel”. Dat maak je niet vaak mee in je brandweerleven. Toen we ter plaatse kwamen stond de molen al van boven tot onder in lichterlaaie. De wind die loeide en gierde. De wieken vlogen als razende in het rond. Stukken vlogen door de lucht. Vonken verspreiden zich over vele tientallen meters. Een angstaanjagend en een indrukwekkend schouwspel. Maar iets uitrichten tegen dit geweld? Je kon er zonder dat het gevaarlijk was niet eens bijkomen. Het enige wat we doen konden was afwachten tot de wieken er compleet aflagen en dan maar eens zien wat er dan nog van was overgebleven. Later bleek dat de “roedketting” gestolen was en daardoor sloeg de molen op hol.
In 1988 is de molen compleet herbouwd en heet nu: “de Neije Kreiter”. De molen is op zaterdagen open ter bezichtiging.  De moeite waard om dat eens te doen. Ik was er al eens.

Onze duurloop was net geen 20 km lang en duurde precies 2:00’05”

 

Advertentie
reacties
  1. […] af. Je kon er nog niet eens veilig op een afstand van 50 m bijkomen laat staan van blussen. Ik schreef er al eens wat […]

  2. […] tot aan complexe ongevallen aan toe. Ik schreef al ooit over “Soos Plock” en over de “Neije Kreiter”.  Raar eigenlijk je staat er nooit meer bij stil en toch als je langs die plekken komt dan gaan je […]

  3. […] Terug in de tijd! Blogroll […]

  4. johannesdeloper schreef:

    In Alkmaar staan er 11 in goed een uur kun je langs al die molens lopen, één van die molens is ooit in de brand gestoken en 2 laar later toen hij net gerestaureerd was gebeurde dat nog een keer, net zo triest als die “roedketting” die bij jullie gestolen was. (nog maar te zwijgen over al dat koper bij de Keien)

  5. Mooi dat die molen weer herbouwd is. Bij de brandweer maak je wel wat mee, welke jongen wilde vroeger nu géén brandweerman worden?

  6. Jacqueline schreef:

    Een hele andere molen zoals we ze hier op walcheren zien.

Reageren? Graag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.