Herstellen!

Geplaatst: 06/10/2011 in sport
Tags:, ,

Donderdagmorgen,

Ben hier best trots op.

Vanaf het moment dat je afgelopen zaterdag over de finish bent gegaan, is deze op zich al zware marathon en zeker met de omstandigheden van die dag, ben je bezig met het herstel. Want één ding hebben lopers/loopsters gemeen, dat is het volgende doel!!
Hoe verliep dat proces bij mij tot nu toe?
Nadat ik over de finish ging was het even wat bijdrinken en wat uitzweten op het bankje in de tent. Ook kijken hoe uitgewoond mijn collega’s binnen komen wandelen. Ik kreeg het al vrij snel wat koud dus vlug naar mijn hotel op een paar 100 m afstand om een lekker hete douche te nemen. De trap op… huh? Dat gaat soepel voor mijn gevoel. Mijn kuiten voelen nu prima maar wat zullen zij en mijn bovenbenen morgen zeggen.

Zondagmorgen bij het vroege ontbijt eigenlijk amper spierpijn. So far so good!  In het verdere verloop van de dag op de fiets langs de route gefietst en gesupporterd.  Een juniorenverzetje. Dat smeert de knieën goed. Rouleren!

Nu wordt het snel donker1

Vervolgens breekt de maandagavond aan. De groep waar ik altijd mee loop mogen nog een uurtje voordat zij van start gaan in Eindhoven. Ik ga mee van start en voel me eigenlijk wel in staat om het uurtje mee te lopen. Ik doe het niet! Na een klein halfuurtje ben ik al terug. In ieder geval mijn verstand gebruikt.

Dinsdag gebruikt als mijn gewone looprustdag. Gewone ritmes doorbreken denk ik  dat je dat niet moet doen. Ook het grootste deel van de woensdag gebruikt om bij de club wat te prutsen aan het een en ander. Vandaag de polshoogpalen ontmantelen en in de winteropslag gedaan.
Bij de baantraining van ’s avonds kunnen de felicitaties niet op. Het inlopen gaat eigenlijk normaal. Het lijkt er op dat ik er niet veel mee heb geleden. Des te beter. Het drietal versnellingsloopjes laat ik toch maar achterwege. Je weet tenslotte maar nooit.

Die zie je ook weer!

En dan vanmorgen. Mijn loopmaatjes hebben een uurtje op het schema staan. Nou…dan ga ik toch mee. In een rustig tempo een uurtje meegelopen gevoelsmatig had ik dit nog wel een paar uur gekund. Zo voelde het tenminste.
Vervolgens wil je toch voor jezelf wel een verklaring waarom het herstel zo snel lijkt te gaan. Nou denk ik wel dat ik er verklaring voor heb.
Op de eerste plaats is je trainingsniveau van enorme betekenis. Dezelfde zon waarin je liep is daar ook een onderdeel van. Door de hoge temperatuur gaat je HF enorm naar boven om in de eerste plaats je lijf proberen te koelen. En ieder slag die je gebruikt om te koelen kost je wat aan snelheid. Dus de mindere snelheid is een positieve factor op de belasting van je spierstelsel.
Het wisselende parcours, in ondergrond in hoogteverschillen doet ook nog terzake. Hoe vaak ben je tijdens de inspanning van pasfrequentie gewisseld? Talloze keren. Deze wisseling weet ik zeker dat dat een positieve factor is op je herstel. 42 km op wisselende ondergrond is anders dan 42 km op asfalt zonder hoogteverschil.

Dus op naar het volgende doel!!

Advertentie
reacties
 1. koendevries schreef:

  Ha Tiny,

  Ik denk er net zo over. Door de warmte kon je niet op ‘topsnelheid’ lopen, dus minder belasting van spieren en pezen. Bovendien zorgt het wisselende terrein ervoor dat je niet eenzijdig bezig bent. Na de marathon van Rotterdam heb ik veel meer en langer spierpijn dan na de Kustmarathon.

  Groet van Koen de Vries

 2. Gert schreef:

  Ik merk dat ik van een trailrun (veel wisselende ondergrond & veel hoogteverschil) ook sneller herstel dan van een loop op een vlak en verhard parcours! 🙂

 3. Fred schreef:

  Interessante analyse! Inderdaad lijken variatie in training en op lagere snelheid een (halve) marathon lopen bij te dragen tot een sneller herstel. Dat is ook mijn ervaring.

 4. Goed om zo verstandig te blijven, dat lukt mij wat minder als ik zo snel herstel.

  Maarja, ik had zaterdag onderweg al een stuk uitgewandeld.

 5. Jan schreef:

  klinkt heel plausibel allemaal, verder is het ook psychisch als je een goed gevoel hebt over een loop herstel je sneller dan wanneer dit niet zo is.

Reageren? Graag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.