Primeur!!

Geplaatst: 25/10/2011 in sport
Tags:, , ,

Dinsdagmiddag,

Een brug te ver?

In de woensdagavond groep loopt een jongedame die dit jaar de New York Marathon gaat lopen. Niet dat dat zo heel bijzonder is maar ze loopt wel samen met een aantal diabetici in het kader van de Bas van de Goor Foundation. Als diabetesverpleegkundige weet zij als geen ander hoe belangrijk bewegen is voor deze mensen. Nou wil het geval dat zij met een deskundig arts het plan heeft opgevat om na de marathon een beweegproject op te zetten voor hun cliënten.  Na overleg met de ziekenhuis directie moesten ze dat plan maar eens uitwerken. Nu hebben we samen met de de stichting van Bas, de Atletiekunie, De KeienAtletiek en Ziekenhuis Bernhoven het groene licht gekregen om in het voorjaar, als de reguliere start to run ook weer van start gaat, een pilot project in Uden op te starten met een 10 weekse start to run voor diabetici.
Het spreekt voor zich dat ik daar best blij mee ben om zo een eerste project te starten. Het zal zeker de nodige voorbereiding vergen om in het voorjaar van de grond te komen. Overigens heb ik daar alle vertrouwen in.

Zulke paadje zaten er toen in!

Een verhaaltje dat best in dit kader past. Geert, een diabeet, loopt al een aantal jaren in een van onze groepen. Hij heeft indertijd het roer drastisch omgegooid. Met minstens 20 -25 kg overgewicht aan het afvallen en bewegen geslagen. Aanvankelijk met fietsen maar dat kostte hem met zijn gezin en zijn werk te veel van zijn vrije tijd. Hij dacht met hardlopen wat meer effectief bezig te zijn. Zijn lopen ging voortvarend tot op een bepaald niveau. Hij bleef wat hangen en nam toen het besluit om bij ons te komen  trainen. Het duurde niet heel lang of de halve marathon werd ter hand genomen. Zo liep hij in 2008 ook de halve van Eindhoven. Wilde heel graag onder 1:30′ finishen. Maar… 200 m voor de eindstreep ging het fout. Hij raakte compleet van de been en 2 ijverige EHBO-ers begeleiden hem over de streep. In ieder geval geen DNF!! Een uurtje nadien weer helemaal okselfris. Maar wel enorm schrikken.
Afgelopen winter liep Geert in België een trail samen met mij op tot aan 30 km. Bij mij was het aardig op. Geert kon nog door en liep daar zijn eerste hele marathon. Geen spectaculaire tijd maar wel een finish!

florissanter!

Twee weken geleden ging hij weer van start in Eindhoven nu niet voor de halve. Enorm zijn best gedaan in de training. En als hij over de eindstreep gaat hangt hij zoals bijna iedereen even voorover gebogen met zijn handen op zijn knieën. Iemand van de EHBO klopt hem op zijn schouder met de vraag hoe het hem gaat. Geert kijkt op en er was onmiddellijk een teken van wederzijdse herkenning. Het was dezelfde EHBO-ster die hem destijds over de streep hielp. Het ging hem nu een stuk florissanter met zijn eindtijd van 3:13′!!

Die ga ik vragen, als de pilot draait, om zijn verhaal, sporten en diabeet zijn, te vertellen.

Advertentie
reacties
 1. claudia schreef:

  Wat een supertijd voor Geert. Fijn om te lezen dat het goed gaat met hem (en het lopen). En denk idd dat je geen beter voorbeeld kan vragen.

 2. loopmaatje schreef:

  Ongelooflijk hé ! Petje af hoor ! Ik heb astma, en eigenlijk heb je hier een beetje hetzelfde verhaal hé , blijven bewegen is de boodschap !
  Maar door mensen zoals jullie , hebben veel meer mensen met deze vreselijke ziekte de moed aan een start to run te beginnen ! Ze worden op de juiste manier getraind en hebben daardoor veel meer de moed door te zetten ! Ook een prachtig voorbeeld is Geert !
  Fantastisch dat jullie dat doen !! Petje af groetjes

 3. dutchrunner.nl schreef:

  met zoveel deskundige expertise komt het helemaal goed.

 4. Rinus schreef:

  Prachtig verhaal en weet nog het filmpje van de eerste marathon.
  En Newyork, zou er zo heen willen.

 5. Een goed en noodzakelijk initiatief, ik word nogal door diabetes ‘omgeven’ , veel succes
  met dit project

 6. Wendelien schreef:

  Diabeten kunnen alles!
  Onze jongste zoon kreeg diabetes op z’n 4e. Zijn sport is basketbal. Namens friesland was hij 1 van de ambassadeurs van de organisatie Kidschain for Diabetes. Met (ongeveer) 42 kinderen uit het hele land, allemaal met diabetes, is Kidschain een aantal jaren aanwezig geweest op diverse hardloopevenementen . We begonnen in….Athene!!! De moeder der marathons. Met elkaar (incl begeleidende ouder) liepen we een gedeelte van het traject. Het stokje werd steeds doorgegeven. De finish was altijd met alle kinderen samen. Kippevel.
  Mijn zoon is geen hardloper (knieën werkten niet mee) maar dat weerhield hem niet om zich keer op keer voor te bereiden op een hardloopwedstrijd met Kidschain. Helaas bestaat de groep niet meer. Het idee leeft overal voort: diabeten kunnen alles, ook al zijn er soms meer obstakels te overwinnen. En natuurlijk dat sporten goed voor je lijf is!
  Een prachtig sportief initiatief. Met nog allerlei nevendoelen.. te veel om allemaal op te noemen. In Athene ben ik van het hardlopen gaan houden!!!

 7. onehappyjogger schreef:

  een zeer fijn initiatief en het verbaast me niets dat ze jullie club hebben gevraagd om de pilot te trekken hoor, jullie hebben al vaak bewezen dat jullie van aanpakken weten 🙂

 8. Ron schreef:

  Dat is een héle mooie opsteker Tiny! En zo’n project is bij jou in uitstekende handen. Leuk ook dat je Geert hierin wil betrekken. Hem laten vertellen dat het kán dat hardlopen voor diabetici.

 9. Heel mooi dat de start tot Run voor diabetici volgend jaar in Uden start. Deskundige begeleiding verzekerd. Heel mooi verhaal over Geert. Zo zie je maar waar het kan eindigen. Super tijd op de marathon.

Reageren? Graag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.