Berenloop!

Geplaatst: 07/11/2011 in sport
Tags:, , ,

Zondag,

Mooi plek om te lopen

Het zal een half jaartje geleden zijn dat ik de vraag van Inge kreeg om een schema te te schrijven voor haar eerste marathon. Bij de gevraagde informatie liet ze me weten dat ze graag haar eerste liep op Terschelling. Ai…voor een eerste marathon is dat niet de eerste de beste. Maar goed we zijn samen aan het werk gegaan en vandaag was het dan zo ver. Door de prijs die ons team gewonnen heeft ben ik eigenlijk min of meer toevallig ook op het eiland.
Zo kort op de kustmarathon moet ik het gewoon wat rustiger aan doen en heb Inge beloofd met haar mee te lopen. En vandaag was het dan zover!

Erg leuk shirt

Ja…spannend dat wel. Niet alleen voor Inge trouwens. De start dan! Oei…wat loopt het gemakkelijk. De rem erop. De eerste 5 km  net iets onder 6’/km doorkomst in 29’09”. Er komt een jongedame met haar vriend bij ons lopen en de vriend loopt wat te dollen met het publiek. Brengt wel een stuk ontspanning. Doorkomst op de volgende 5 km in 28’55”. Inge blijft goed uit de wind lopen. Hoor aan haar ademhaling dat het niet sneller mag. Doorkomst op 15 km 28’35”. Zie je wel iets te voortvarend.
Op naar 20 km bijna het meest verre punt op het eiland. Het wordt hier echt bizar mooi met de paden door de duinen. Inge haar maag begint wat raar te doen. Even wat afleiding nodig. We sluiten aan bij een groepje en klets wat met het duo.  Dat hadden we even nodig. Deze 5 km ging in 29’45”. Ontspannen de volgende 5 km door zien te komen. Blijven kletsen. Haar gedachten proberen te verzetten. Doorkomst op 25 km in 28’54”.

hier loopt het wat zwaarder!

Het parcours draait hier wat korter naar de Noordzee kust het loopt wat op en af. Hoor ook aan haar ademhaling dat het niet sneller moet. Raar…als je haaswerk doet en iemand loopt achter je ben je echt constant bezig waar is ze ergens. Meer dan een meter tussenruimte kun je niet hebben. Na 30 km gaan we wat mensen voorbijlopen. Om in termen van Ilonka te blijven “hatseflats” al weer 2 voorbij. De strandopgang dan. De bult op dat gaat prima maar naar beneden. Hier even de wandelpas anders schiet de kramp in haar bovenbenen. Goed besluit. Eenmaal onder weer in gang. Deze 5 km doen we samen in 30’28”.  Op het strand passeren we het 35 km punt. Het strand loopt eigenlijk wel goed maar ik kan me ook voortellen dat  het voor Inge wat anders voelt nu. De strandopgang is zwaar maar wel blijven lopen daarvoor krijgen we wel de complimenten van het publiek. Kennelijk is dus dit stukje een wandeltraject. Het gaat bij Inge wel een stukje moeizamer nu. 32’34”. Niet meer verder terugvallen is de boodschap. Hoe krijg ik de ontspanning er weer in.

Nog een stukje!

Gelukkig een jongedame op een 10-tal meters voor ons en ik roep tegen Inge dat we die wel eens even voorbij gaan lopen. De dame kijkt om en dat was net mijn bedoeling even wat kletsen de gedachte bij Inge wat afleiden. Dan het bord 40 km in het zicht. Nog minder dan een testloopje van start to runners. Ik hoor haar denken: “je lult maar wat ik ben het die het zwaar heeft”. Zeker weten dit geeft ze niet meer af en zeker nu lijkt het alsof ze een paar nieuwe benen heeft gevonden. Het loopt weer. Laatste km loopt met wat bochten door West en dan draaien we de rode loper op. Finish in zicht. Nee… een eindsprint mag je het niet noemen maar langzaam gaat het ook niet. Geloof me wat staan er een paar trotse mens aan de eindstreep. Een eindtijd van 4:12’54”!! Een dikke felicitatie is op zijn plaats! Een eerste marathon en dan deze te kiezen en deze tijd lopen!!

Advertentie
reacties
 1. […] is gevallen op de Berenloop op Terschelling. Heb ik ook goeie herinneringen aan. Ik liep daar in 2011 en 2014. De voorbereiding in gegaan en heb wel gemerkt dat de jaren onderhand echt gaan tellen.  […]

 2. […] lang weekend op Terschelling gewonnen als beste locatie van Nederland. Zelf liep ik toen samen met Inge die daar haar eerste marathon liep. Een formidabel mooi weekend. Een paar jaar later kreeg ik een […]

 3. […] dat jaar de Zeeuwse Kustmarathon had gelopen dus maar 4 weken ertussen en ik wilde toch ook graag Inge begeleiden op haar eerste marathon. Toch maar gedaan en geen ogenblik spijt van gehad. Nu nog vaak de […]

 4. […] naast je neerleggen en heb dus weer ingeschreven. In 2011 liep ik die ook al eens samen met een debutante op de marathon. Nu inmiddels voor haar een marathon een achtermiddagloopje. Nu ik dan weer eenmaal […]

 5. […] een schema voor schreef, daar haar eerste marathon zou lopen. Een prima gelegenheid om voor haar de haas uit te hangen. De afspraak was om te vertrekken voor 6′/km. Ik geloof dat we nooit een halve […]

 6. voorthuisracing.nl schreef:

  mooi verslag zeg ! met veel plezier gelezen !

 7. joeri schreef:

  Zo herkenbaar. Vorig jaar tijdens het hazen riep er zelfs een noviceke naar mij “Ga je nu bijna ne keer zwijgen”. En achteraf zei hij dan weer “Best dat je zo bleef doordrammen, anders hadden we die 3h59 nooit gehaald”. Dat omkijken, die adem beluisteren, ambiance maken om af te leiden, .. het hazen vind ik nog leuker dan zelf een marathon lopen

 8. RunningHans schreef:

  topwerk afgeleverd Tiny. Eer van je werk als haas en van je trainingsschema

 9. Aniet schreef:

  Ademloos gelezen! Wat bijzonder gaaf moet dit geweest zijn. Prestatie in het kwadraat!

 10. Rinus schreef:

  Top en wat een mooi haaswerk, leuk om zo je eerste marathon te rennen.

 11. Rich@rd schreef:

  Was weer een geweldig evenement Tiny, en wat heb je Inge toch geholpen met mooie motivatie.

 12. claudiarent schreef:

  Wat was het een mooi weekend en super gelopen. Je hebt Inge mooi naar de finish gebracht.

  En wil je Ruud nog even bedanken voor het volschoppen van mijn schoenen;-).

 13. John schreef:

  Ik heb een kleine grote man met een vreselijk grote smile van oor tot oor gespot 😉 En helemaal terecht ook. Wat hebben jou pupillen een prachtige prestaties geleverd. En dat jij er dan met één die op dit parcours haar debuut maakt meeloopt/haast is dat de kroon op de schema en de trainingen.
  @Jeroen, nog bedankt voor je aanmoedigingen.

 14. natalie schreef:

  terug een knap staaltje haaswerk Tiny…mooi verslagje.

 15. Inge Versluis schreef:

  Wat een geweldige beschrijving van de dag.
  En super reacties van iedereen!! Dank jullie wel! Mijn eigen blog komt er ook binnenkort aan.

  Het was even bikkelen, maar dan heb je ook wat! (nu heel veel spierpijn maar dat gaat voorbij)
  Ik vond het echt super om mijn primeur op Terschelling te mogen lopen! Ben er heel blij mee.
  Toen je aanbood om met me mee te lopen hoefde ik geen moment na te denken: natuurlijk! Geweldig!
  Ik heb er geen moment spijt van gehad!
  Dank je wel voor de super begeleiding!

 16. Hans Verbeek schreef:

  Een mooi haas-verhaal, weer een vriendin voor het leven erbij.

 17. dutchrunner.nl schreef:

  Duidelijk een blog geschreven door iemand met een passie voor lopen.

  Inge van harte proficiat.

 18. Ramona schreef:

  Hé Tiny, als ik dit had geweten had ik zeker even van mijn fietsje afgestapt ( weet je het nog? Volgens mij , zag ik je even denken; wie is dat nou???) Niet alleen jou toe te juichen maar zeker. om Inge de laatste km. even toe te juichen.Zeker na die slopende long way . Wat een held zeg om als haar eerste marathon meteen maar even de berenloop te doen. Fantastisch!

 19. onehappyjogger schreef:

  een heel knappe prestatie van Inge op haar allereerste marathon (en wat voor eentje!) en van jou als superhaas!! Proficiat!!

 20. Jacqueline schreef:

  Knap gedaan van jullie beide. Inge gefeliciteerd met haar mooie 1e marathon en jij met je super haaswerk.

 21. Noortje schreef:

  Zo hé….dat is knap!! mooi beschreven Tiny!
  Dat zal ik nooit meemaken, dat gaat voorbij mijn grenzen.
  Fijn voor Inge om zo’n geweldige coach/haas te hebben 😉

 22. runninggerard schreef:

  Knap haas/coach werk Tiny. Een strakke race met als resultaat een prima eindtijd. Het was Beregezellie op Terschelling

 23. Peter De Decker schreef:

  proficiat, mooi binnen vooropgesteld doel van 4:15!

 24. Fabiola schreef:

  Wat mooi om zo’n verslag achteraf te lezen. En wat hebben jullie het met z’n tweeën geweldig gedaan! Groot respect!

 25. Jan Roos schreef:

  Mooie prestatie, de valkuil van kramp en in de vernieling gaan ligt dichtbij op je eerste marathon,
  makkelijk is het nooit, goed gedaan jullie beide, proficiat.

 26. Esther schreef:

  Super van Inge, en geweldig dat je haar zo goed gehaast hebt. Afleiding af en toe is heel fijn als je het zo moeilijk hebt op zo’n afstand. Supermooie tijd voor een 1e marathon!

 27. Keesdeloper schreef:

  Puik gelopen hoor. Sjongejonge, en dat voor een 1e marathon. Redelijk vlak ook nog. Goedzo haas!

 28. chris schreef:

  mooi verslag en fantastisch gedaan van Inge ! Met zo’n haas kon het ook niet mislukken he 😉

Reageren? Graag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.