Jaarplan?

Geplaatst: 18/12/2012 in sport
Tags:, ,

Dinsdag,

voorbeeld

voorbeeld

Het jaar loopt al weer bijna op zijn einde. Om nog maar weer eens in herhaling te vallen, wat gaat een jaar toch snel. Maak je in het begin van een jaar allerlei plannen die je in een jaar zou willen gaan doen dan zie je die vaak door verschillende omstandigheden doorkruist worden of worden er andere dingen gedaan dan die je gedacht had. Het houdt overigens de zaak ook wel levendig. Voor ieder persoonlijk kan een jaarplanning de mist inlopen maar ook volgens een jaarplan te werken als trainer is het lastig.
Bij de baanatletiek lag dat allemaal wat duidelijker. Je had een baanseizoen en je had een indoor-of een crossseizoen. In alle gevallen een opbouw naar een piekmoment toe en na de piek een aantal weken rust. Dat lag gewoon vast.
Met recreanten ligt dat anders, zou eigenlijk niet zo moeten zijn maar het is het wel. Een recreant heeft iedere maand of soms nog korter op elkaar wel een wedstrijd op de planning staan. Die wil gewoon het hele jaar door in vorm zijn.
Organisaties spelen hier ook wel op in want als er ergens nog een klein gaatje in de loopagenda is dan wordt er wel iets georganiseerd en met de huidige sociale media is elkaar opjutten niet zo moeilijk. Ik denk toch dat de regel van opbouwen, wedstrijd en rust behoorlijk in ere gehouden dient te worden anders geloof ik dat je als loper eens op een moment een vastloper krijgt.

Ruth Bosmans gaf dat in haar blogje  “de magie van supercompensatie” wel heel treffend weer.

Zo zou je je dus als recreant moeten beperken tot een paar hoofddoelen per jaar. Te veel hooi op je vork is niet zo best. Je vertilt je er aan. Ik moest hier aan denken bij ons duurloopje van gisteren toen ik achter me van allerlei plannen hoorde.

 

Advertentie
reacties
 1. RunningHans schreef:

  Tuurlijk zijn de piekmomenten belangrijk, ook periodes met minder omvang moeten er in een goed schema zitten. De meeste van onze lopers, lopen denk ik meer voor plezier en lopen meer op een soort van gevoel. Ik heb zelf zeker piekmomenten erin zitten, en dan doe ik die andere marathons er gewoon even bij 🙂

 2. hardlopendeboer schreef:

  Ik ben het met de stelling eens hoewel velen zullen vermoeden dat ik daar zelf weinig aandacht aan schenk. Ondanks de vele trainingen en deelnames aan wedstrijden betreffen het zeker niet altijd piekmomenten. Ik noem het dan maar gezamenlijke trainingen 😉

 3. Esther schreef:

  Plannen maken, dat kan ik goed. Veranderen ook 🙂
  Het plannen en ergens naartoe werken, is wel motiverend om door en verder te gaan.
  Maar ik heb wel geleerd in de loop der blessures, dat rust ook echt wel geplant moet worden 🙂

 4. Jacqueline schreef:

  Helemaal waar… maar plannen maken motiveert en stimuleert (mij in elk geval wel).

 5. djaktief schreef:

  Hi Tiny,

  Mooi voorbeeld dat lijstje. Bij het plannen van wedstrijden (max 4 per jaar voor mij) begin ik te kijken in welke periode het valt en hoe druk mijn kalender dan is. Ik loop niet jaarlijks een marathon omdat ik de opbouw niet kan combineren met het gezinsleven. Mooi onderwerp voor een blog.

  groetjes,

  Dorothé

 6. Ruth schreef:

  bedankt voor het linkje naar m’n blog 🙂 Ik ben me er alleszins, na dit topjaar 2012, wel heel bewust van geworden. En dat deed me dit weekend ook concluderen dat mijn jaarplan voor 2013 niet af is, er ontbreekt een hoofddoel om naar toe te werken. Ik heb er eentje gevonden trouwens, mail ik je vanavond eens door 🙂 De trails die ik in het voorjaar heb ingepland, gaan er trouwens mooi in passen om naar dat doel toe te werken 🙂

 7. ruud schreef:

  Hihi, dacht daar juist ook nog eens aan….piekperiodes, voorbereidingsfases etc. Hield me ook altijd wel aan zo’n programma vast, zeker als “topsporter in mijn jaren ’80”
  Tot voor kort; nu blijf ik ook maar doorgaan, maar hoef dan ook niet meer te “pieken”…
  En wat je zegt, je gooit wat op twitter en voor je het weet lopen er treintjes over de Geldropse heide; hopelijk raken de sporen daar niet overvol….
  Maar in principe, ik ben het met je eens wat betreft de fases.

Reageren? Graag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.