Donker!!

Geplaatst: 18/01/2013 in persoonlijk
Tags:, ,

Vrijdag,

lichtopbrengst 5 watt dat was al heel wat.

lichtopbrengst 5 watt dat was al heel wat.

Floep…alle lampen uit. Donker…echt donker. Buiten niks en binnen niks. Ik realiseerde me meteen dat het een stroomstoring moest zijn. Eerst met mijn hoofdlampje maar eens lucifers gaan zoeken om wat kaarsjes aan te maken dan zie je tenminste al iets. Waar lagen die dingen ook al weer?
Eens even iemand bellen of het bij hun ook “eruit” ligt. Huh…da’s waar ook geen vaste telefoon, geen internet, geen tv, geen verwarming. Gewoon van alles niks. Je realiseert je dan wel weer eens hoe kwetsbaar er onze wereld er inmiddels uit ziet.

En zo lang is dat allemaal nog niet. Toen wij met ons gezin in de beginjaren ’50,  van de vorige eeuw trouwens, in ons nieuwe huis kwamen wonen was er geen elektra. Ja… de pijpen en de aansluitingen zaten er wel maar niks was aangesloten. Ook geen waterleiding. Een pomp in de keuken dat was er dan weer wel. En verwarming dan? Een kachel in de woonkamer en een fornuis in de keuken. Overigens in de woonkamer kwam je zelden want op 2 plaatsen stoken dat was er niet bij. Wat me uit die tijd nog levendig voor de geest staat was dat mijn vader ons destijds naar bed bracht met een grote stallamp die op olie brandde. Wat ik me ook nog herinner dat mijn moeder lampenglazen moest poetsen als de olielamp weer eens gewalmd had.En mijn enorme verbazing toen de elektra aansluiting eenmaal een feit was dat je zo maar aan een knopje hoefde te draaien en dat er dan lampen gingen branden.

Daar gingen mijn gedachten weer naar  terug gisterenavond. Nu doet alles het gewoon weer. We zijn van alles afhankelijk geworden.

Advertentie
reacties
 1. Ruth schreef:

  van mijn ouders hoorde ik ook al zulke verhalen. Het doet je soms toch wel nadenken hoe afhankelijk je nu zo bent van al die moderne techniek hé. En ik heb zelf nog de tijden zonder computer, gsm, internet en zelfs nog zonder cd-speler en zo gekend, hihi. En soms heb ik wel eens heimwee naar die tijden, het leven leek me toen toch een pak relaxter dan nu soms 😉 (maar dat kan ook zijn omdat ik toen gewoon kind was en dus niet echt zorgen had en zo 😉

 2. Kitty schreef:

  hihi herkenbaar… toen ik klein was stonden er in de winter ijsbloemen op het raam en geen klokthermostaat dus was het ijskoud in huis. Nu hebben we een klokthermostaat en is het huis goed geïsoleerd… en nog vindt zoon het zoooo koud in huis!
  Ach het hoort erbij maar heel soms word je weer eens met je neus op de feiten gedrukt, zoals gisteren bij jullie!

 3. Jacqueline schreef:

  Donkere dag na kerst dus 😉
  Nog bedankt voor de tip over de Asics Nimbus 14. Ben nu over op Brooks 😉

 4. Jan schreef:

  Over negen maanden een geboorte explosie in Uden en flink wat aanwas op de start to run in oktober 2033! #27000huishoudenszonderstroom

 5. djaktief schreef:

  Hi Tiny,

  Ik kan me ook de gaslamp en hout en oliekachels nog goed herinneren. Wij woonden aan boord en kregen pas halverwege de zeventiger jaren elektriciteit. En in de winter bevroor dat butagas en dan had de lamp maar halve capaciteit. Ging je vanzelf vroeg naar bed.Toen wist je niet beter maar ik ben blij met de luxe van tegenwoordig. Alleen met kamperen ben ik er zo weer aan gewend.

  groetjes,

  Dorothé

Reageren? Graag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.