Aftasten!

Geplaatst: 03/03/2013 in sport
Tags:, , ,

Zondag,

Dezelfde training. Hetzelfde pad. Alleen een andere groep en een ander tijdstip

Dezelfde training. Hetzelfde pad. Alleen een andere groep en een ander tijdstip

Sinds ik afgelopen januari een andere groep ben gaan begeleiden is het iedere keer nog even een gok of dat de training die ik in mijn gedachte had ook wel uitvoerbaar is. Van mijn vorige groep wist ik dat wel. Als bij die groep de lat al eens een keer wat te hoog lag was nog niet zo’n ramp. De gemiddelde belastbaarheid was wel wat hoger.

Nu is het wat zoeken en je komt er niet achter zolang het niet is vastgesteld of ervaren is. Voor de training van vandaag had ik een recht stuk weg nodig van ongeveer 1 km. Liefst onverhard. Nou ken ik zo’n pad wel maar het inlopen er naar toe is best een heel eind. Op zich kan dat wel maar na de kern moeten we ook nog terug. Op de plaats aangekomen waar de kern moest plaatsvinden uitgelegd van wat we gingen doen. Ik deed vandaag een enorm beroep op tempogevoel en met name de indeling van een training. Niet te hard beginnen en doseren. Ik haalde het voorbeeld er bij van een van de lopers uit de groep en hij zegt altijd na zijn vaak te snelle begin: “wat ik gehad heb dat heb ik maar alvast gehad”  Vandaag maar eens andersom proberen wat langzamer beginnen en wat sneller eindigen.

Hoe pakken we dat aan? Ieder die aanwezig krijgt een gekleurd en genummerd kegeltje mee. Met het kegeltje in je hand loop je 4′ op je eigen ingeschatte tempo. Op het fluitsignaal van 4′ kegeltje neerleggen en 4′ terug. Zelf loop ik in een dusdanig tempo terug dat ik minstens even tijd overhoud om te zien tot waar iedereen terugkomt. Met een pauze van ongeveer 2′ gaan we nog een keer. Als ik zelf dit soort trainingen doe dan bouw ik altijd wat referentie punten in.

Bij de derde en laatste keer mag je kegeltje mee terug. En omdat het toch de laatste keer is hoef je jezelf niet meer te sparen. Dat gebeurde ook niet. Bijna iedereen kwam aan het startpunt voorbij.

Maar ja….nu nog terug naar de thee. Daaraan kan ik merken dat deze training net aan op het randje was van wat deze groep aan kan. Nou is het ook zo dat: “een lat die er nooit af ging lag nog altijd te laag!”

 

Advertentie
reacties
 1. […] ik een aantal weken geleden al eens schreef is het aftasten wat deze groep voor mogelijkheden heeft. De diversiteit is groot ook het verschil in leeftijd […]

 2. RunningHans schreef:

  Leuke training met het kegeltje. Dan laten ze het wel uit hun hoofd om veel te hard te gaan

 3. Jacqueline schreef:

  Weer een leuke uitdagende training.

 4. djaktief schreef:

  Hi Tiny,

  Mijn eigen ervaring is dat ik me in een groep ook nooit wil laten kennen… ook al ligt de lat wat hoog…. dat zal voor meer mensen spelen…. ik snap dat je als trainer echt een groep moet leren kennen.

  groetjes,

  Dorothé

Reageren? Graag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.