Ze hebben ‘m al!!

Geplaatst: 16/05/2013 in sport
Tags:, , ,

Donderdag,

Zo ging dat in 1908. Foto Wikimedia Commons

Zo ging dat in 1908. Foto Wikimedia Commons

“Ze hebben’m al”!! Hoe vaak ik dit in de beginjaren dat ik hard liep niet gehoord heb? Ontelbare keren. Nu nog maar sporadisch. Hardlopen is een algemeen aanvaard fenomeen geworden.
Hardlopen was vroeger een sport die je beoefende op een baan. Of je was sprinter, of een midden-lange afstand of een langeafstandsloper. Ja.. ook kon je nog een loper zijn met hindernissen. Horden of steeple.
Overwinteren kon je op twee manieren of je liep indoor of een aantal crossjes. Zeker hier in onze omgeving waren er grote en best druk bezette crossen.
Langzamerhand kwamen de wegwedstrijden er bij. Zeker toen de eerste “loopgolf” in de jaren ’80 Nederland een beetje overspoelde kregen die wedstrijden te maken met een  steeds groter wordend deelnemersveld. Overigens bestond het deelnemersveld overwegend uit mannen.
Bij de tweede en de derde loopgolf is het aandeel van dames heel wat groter geworden. Er zijn een paar wedstrijden die alleen voor vrouwen georganiseerd worden.

Leuk voor beiden!

Leuk voor beiden!

Ook de volgende ontwikkelingen in de loopsport dienen zich aan.
Afstanden lopen die de marathonafstand te boven gaan. Het ultralopen. Lopen off road al dan niet met grote hoogteverschillen, het trailrunning. In allerlei vormen. Het lopen met grote snelheid over niet al te grote afstanden samen met een hond. Het canicrossen. Een enorme prettige bezigheid voor zowel de hond als de loper. Een aparte vorm van het lopen met een hond is de hondenbiathlon. Afstanden van ongeveer 10 km met opdrachten voor zowel de hond als voor de begeleider en opdrachten voor samen. Tsjechen zijn hier bedreven in.

Je hebt ook nog allerlei variaties op het thema triatlons uiteenlopend van de hele tot kwartjes of 1/8 trias en nog de run bike runs. Ook hier bij deze manier van sporten is bijna alles in te vinden.

Een andere ontwikkeling zijn de funwedstrijdjes. Lopen door de stad met allerlei hindernissen, urbanathlon. Ook lopen waarbij er driftig met kleurstof geknoeid wordt. Een fenomeen overgewaaid uit Amerika. Bij de laatste twee zullen ze mij niet zien.

Zo zie je maar dat er in de hardloopsport allerlei ontwikkelingen gaande zijn en ik hoop dat ik die ontwikkelingen nog lang mag volgen;-) Overigens deze opsomming is niet wetenschappelijk onderzocht. Het zijn gewoon constateringen van een groot aantal loopjaren en waarschijnlijk heb ik er nog wel een aantal gemist.

Advertentie
reacties
 1. Ruth schreef:

  dat klopt inderdaad allemaal hé, en dan heb je het nog niet over de barefoot-golf gehad 🙂 En zo zijn er nog wel wat trends in opmars zeker 🙂

 2. djaktief schreef:

  Hi Tiny,

  In Rotterdam wordt dus zo’n urbathlon georganiseerd las ik bij Martine, maar ze vragen ongelooflijke prijzen. Waarom zou dat zijn? En ik vind het jammer dat jij nou niet zo’n kleurtjesloop wilt gaan proberen 😉 maar ik snap het wel …. de natuur bij jou heeft al kleur genoeg van zichzelf.

  groetjes,

  Dorothé

 3. Jan schreef:

  Ik hoor nu steeds als ik op blote voeten loop “zijn je schoenen gestolen” – originaliteit
  is er nog steeds niet…

 4. fred schreef:

  Inderdaad, ‘Ze hebben hem al!’ En wat te denken van het scherpzinnige “Eén, twee, één, twee….”
  Wij dachten dat die loophausse van de jaren zeventig en tachtig zou overgaan, maar het tegendeel is waar. Er wordt zelfs zó veel georganiseerd dat het soms lastig wordt een keus te maken. Prima ontwikkeling! Alleen de massaliteit staat mij soms tegen, zelfs het oer-natuurlijke trailrunnen krijgt een steeds commerciëler karakter.

Reageren? Graag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.