Verschillen?

Geplaatst: 09/07/2013 in sport
Tags:, , ,

Dinsdagmorgen,

Een douche niks overbodig

Een douche niks overbodig

Een van onze jeugdige trainers woont op dit ogenblik in Zuid-Afrika voor zijn studie sportwetenschap. Een van zijn onderzoeken is er op gericht om eens te zien of dat je een van nature avondmens zijn zwaarste trainingen moet laten doen in de ochtend of, juist als hij zich op zijn best voelt, in de avond. Uiteraard betrekt hij in zijn onderzoek ook een typisch ochtendmens.

Daar moest ik gisteravond aan denken tijdens onze duurloop. Ja… het was dan wel wat warmer dan dat we doorgaans in Nederland gewend zijn. Maar het is dan wel opvallend dat een deel van de groep er niet om maalt en een ander deel van de groep heeft het een stuk lastiger. Dat zou hij eigenlijk ook eens in zijn onderzoek moeten meenemen. Natuurlijk is het zo dat wanneer de temperatuur wat hoger is dat het een paar hartslagen extra kost om je lijf op de juiste bedrijfstemperatuur te houden. Als dan ook de luchtvochtigheid nog erg hoog is zodat je zweet maar amper verdampt dan loopt het wel wat zwaarder.
Dan het tempo maar wat lager en wat vaker drinken onderweg.
Ondanks dat het in het zuiden de schoolvakanties al meer dan een week geleden begonnen zijn was het er druk. Met een groep van bijna 30 mensen gingen we van start. Na een duurloop van bijna 16 km weet ik in ieder geval dat een douche of bad geen overbodige luxe was. Stof en zand in alle hoeken en gaten.

Maandagavond, een trainingsmoment dat ik niet graag zou missen.

Advertentie
reacties
 1. RunningHans schreef:

  Heb je met de 5 fingers gelopen? 🙂 #viezetenen

 2. Deborah Hamar schreef:

  Warm of niet warm ik vind het alle twee niet erg om in hard te lopen.
  Inmiddels ben ik ook al zover dat ik niet direct een hele dag versleten ben als ik een keer in de ochtend loop. Is dat een goed teken? 🙂

 3. Rob Henst schreef:

  Vanuit een Circadiaans ritme standpunt kan ik er enkel aan toevoegen dat iemands chronotype (in hoeverre iemand een voorkeur heeft voor ochtenden of avonden, beter bekent als ochtend- en avondmensen) zichzelf vertaald in fysieke (lees: biochemische) eigenschappen zoals hormoon niveaus en lichaamstemperatuur. De lichaamstemperatuur is op zijn hoogst rond 15:00 en op zijn laagst ’s nachts rond 05:00. Ochtendmensen lopen qua veranderingen in lichaamstemperatuur altijd iets voor op avondmensen en zullen daardoor het laagste punt eerder in de nacht bereiken (bijvoorbeeld om 04:00). Dat gebeurd natuurlijk niet abrupt, maar zeer geleidelijk. Deze neerwaartse trend begint voor ochtendmensen rond 21:00 terwijl dit voor avondmensen pas rond 0:00 begint. Het lichaam koelt af door de bloedvaten te openen zodat de lichaamswarmte kan ontsnappen. Als de duurloop waarover jij schrijft rond 21:00 plaatsvond, dan betekent dat dat sommige mensen (de ochtendmensen) al flink aan het afkoelen zijn, terwijl de avondmensen hun warmte nog stevig vast houden. Kortom: dit zou een verklaring kunnen zijn waarom sommige geen problemen met de omgevingstemperatuur, terwijl andere dat wel hebben.

 4. Kitty schreef:

  Tja ik denk dat ieder mens anders in elkaar zit.. Mensen die goed tegen de warmte kunnen, hebben een lichaam die de warmte goed kan afvoeren (lees transpireren veel en zijn vaak peziger gebouwd). Terwijl sommigen lichamen beter getraind zijn in het vasthouden van warmte, beschikken vaker ook over een laagje isolatiemateriaal 😉 en kunnen hierdoor makkelijk trainen in koude omstandigheden… Het moge duidelijk zijn dat ik tot de laatste categorie behoor!!

 5. djaktief schreef:

  Interessant dat onderzoek. Wat de warmte betreft ben ik blij dat ik niet zoveel extra kilo’s meer heb, dat scheelt heel veel. Het lijkt ook alsof je sneller afkoelt door te transpireren. Zouden spieren eerder afkoelen als vet?

  groetjes,

  Dorothé

  • Rob Henst schreef:

   Hallo Dorothé, jouw lichaam kan alleen warmte kwijtraken (afkoelen) door deze uit te zenden naar de omgeving. Het lichaam kan dit doen door de bloedvaten in de huid te openen, zodat de warmte makkelijker kan ontsnappen. Het zweten helpt hierbij een handje, door de oppervlakte-lichaamswarmte die ontstaat door die wijde bloedvaten in de huid te gebruiken om het water in zweet om te zetten van vloeibaar naar gasvormig (dit kost energie, of warmte). Een vetlaagje zorgt ervoor dat de warmte het lichaam moeilijker kan verlaten. Hierdoor heeft zweten een groter afkoelend effect op slankere mensen dan op stevigere mensen. Die moeten wat langer zweten om net zoveel af te koelen. Ideaal voor koude klimaten, maar niet als het snikheet is! Er lopen zeer veel bloedvaten door spierweefsel (omdat deze veel brandstof en zuurstof nodig hebben), waardoor spieren per definitie goed kunnen koelen. Maar niet als hier een isolerend vetlaagje overheen zit. Dus ja, spieren koelen eerder af als vet, en belangrijker: spieren koelen eerder af in de afwezigheid van vet.

Reageren? Graag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.