Monumenten!

Geplaatst: 15/09/2013 in persoonlijk
Tags:, ,

Zondagmiddag,

Dit zie je van buiten.

Dit zie je van buiten.

In ieder dorp of stad in het katholieke zuiden zijn er wel gebouwen die met het geloof te maken hebben. Neem alleen de kerken al. Niet dat ze allemaal meteen vollopen maar de gebouwen zijn er wel. Bijna overal zijn er ook wel kloosters of andere gebouwen die met het geloof te maken hebben.

Ik denk dat ik er hier bij ons wel een tiental kan vinden. Vaak monumentale gebouwen maar ook ooit sober. Een van de markante gebouwen is de Abdij van de Birgitinessen. Een klooster met een kapel. Het hele complex is ommuurd en is alleen al monumentaal. Dit jaar wordt het gevierd dat deze “slotnonnen” 300 jaar in het gebouw wonen, werken en leven. Ook in een deel van de abdij is het museum voor religieuze kunst het MRK.

Monumentale muur.

Monumentale muur.

In het voorjaar was er al en open dag om de kloostertuin te bezichtigen. En vandaag is het klooster open om daar een bezoek te brengen.  Voor veel dorpsgenoten zal het de eerste keer zijn dat ze daar naar binnen mogen. Voor mij zal het de tweede keer zijn. Toen ik vrijwilliger was bij de brandweer kreeg onze toenmalige commandant het voor elkaar om op een aantal maandavonden een bezoek te brengen aan het klooster om in geval van brand enigszins de weg te kennen in het gebouw en hoe de brandveiligheid geregeld was. Dat is nu 30 jaar geleden en geloof me dat was echt een unicum te noemen.

Dus vanmiddag mag ik er nog eens op herhaling.

Je moest er entreekaarten voor kopen. Er is een verdeling gemaakt van een beperkt aantal bezoekersblokken. De beschikbare kaartjes waren echt snel weg.

Advertentie

Reageren? Graag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.