Knoeiers!

Geplaatst: 01/12/2013 in sport
Tags:, ,

Zondagmiddag,

Dit hoef je niet op te ruimen.

Dit hoef je niet op te ruimen.

Gisteren was er in het Belgische Lommel een prachtige trail uitgezet over verschillende afstanden. Een prima georganiseerde trail zoals ik begreep. En zoals bij nagenoeg iedere trail ook deze meteen volgeboekt. Prachtig voor een organisatie met een volbezette wedstrijd. Maar dat een trail tegenwoordig meteen uitverkocht is heeft ook wel enige kwalijke kanten. Er zijn in de trailwereld zo een paar van die ongeschreven regels die iedere trailrunner kent en ook naleeft.

Zo laat je bv. een collega loper die onder uitgaat nooit zo maar aan zijn lot over. Je stopt en doet je uiterste best om zo adequaat mogelijk te helpen. Ongeschreven regel. Iedereen dient die regel te kennen. Een andere regel is dat je in ieder geval je eigen troep mee naar de finish neemt. Een organisatie krijgt vaak bij de gratie God’s een vergunning los bij natuurbeheer op grond van de route weer schoon op te leveren. Doe je dat niet dan kon de volgende keer de vergunning wel eens niet meer verleend worden. Doorgaans gaat dat wel goed maar zeker met de onstuimige groei van de diverse trails gaat het wel eens mis. Tot grote ergernis van andere lopers maar ook zeker tot ergernis van een organisatie.
Op Facebook kwamen vandaag een paar van die klachten voorbij.

Even nakletsen in het zonnetje uiteraard met een kopje thee.

Even nakletsen in het zonnetje uiteraard met een kopje thee.

Een ander fenomeen dat zich ook bijna in ieder natuurgebied voordoet is dat je het gebied met wandelaars, lopers en fietsers moet delen. En ik heb altijd geleerd als je deelt dat ieder nagenoeg een even groot stuk krijgt of evenveel rechten of vrijheden. In ieder geval is er een partij die denkt wat meer rechten te hebben dan wandelaars en lopers. Gelukkig wist ik dat vandaag te omzeilen door een stukje bos te vinden dan MTB-luw was. Een heerlijke training met prachtig weer. Het zonnetje erbij een parcours dat prima te doen was. Bijna een tiental nieuwe gezichten die enthousiast op huis aan gingen. Dat zijn blijvers schat ik zo in.

Mijn zondag is uitstekend begonnen.

Advertentie
reacties
 1. djaktief schreef:

  Mooi gezegd Tiny “Een ander fenomeen dat zich ook bijna in ieder natuurgebied voordoet is dat je het gebied met wandelaars, lopers en fietsers moet delen. En ik heb altijd geleerd als je deelt dat ieder nagenoeg een even groot stuk krijgt of evenveel rechten of vrijheden.”

  groetjes,

  Dorothé

 2. Elsa schreef:

  Die ongeschreven regels lijken mij niet meer dan logisch. Je loopt in de natuur, dan geniet je daar toch van en wil je dat ook zo houden lijkt mij. (En ook als je op straat loopt kun je de verpakkingen die je zelf hebt meegenomen gewoon weer in je zak of tas stoppen.)
  Dat van die MTB-ers is me hier ook opgevallen, die fietsen je gewoon van het pad af. Jammer is dat. Ik loop dan ook het liefst daar waar ze niet mogen komen.

 3. kaat schreef:

  Ik weet niets specifieks over trails maar ik merk wel dat bv. in het ‘wandellandschap’ (clubs), de paden steeds meer gedeeld moeten worden met MTB-ers. Zelf loop, wandel en MTB ik graag en het zou inderdaad fijn zijn als er enige ‘deelzaamheid’ was. Uiteindelijk gaat het 3 keer om fijn ontspannen met respect voor de natuur, dus wat je jezelf gunt zou je ook een ander moeten gunnen.

Reageren? Graag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.