De ene dag is de andere niet!

Geplaatst: 03/06/2014 in sport
Tags:, , ,

Dinsdagmiddag,

Hier kun je zonder klauter-en klimwerk ook niet meer komen.

Hier kun je zonder klauter-en klimwerk ook niet meer komen.

Je hoort het regelmatig als je aan het lopen bent. Het gaat me vandaag voor geen meter. Als je er dan naar vraagt of ze zelf een oorzaak weten waarom het dan eens wat minder gaat dan is er eigenlijk bijna altijd wel iets waarom dat een training eens wat minder loopt dan dat je zou willen dat het liep. De oorzaken kunnen echt heel divers zijn. Van slecht geslapen, een te snelle of te intensieve training eerder die week, licht verkouden, snotterig of er is gewoon niks aan te wijzen waarom dat het wat minder gaat.
Nou is het in het gewone leven al zo dat het meestal met wat opjes- en afjes gaat. In de hardloopwereld al helemaal. Zeker bij lopers/loopsters die nog geen groot aantal trainingsjaren hebben. Dan is er een periode dan loopt het zo lekker en je voelt je conditie met sprongen omhoog gaan. De volgende periode dan vlakt de opbouw weer helemaal af en er hoeft niet veel te gebeuren of  je gaat zelfs achteruit.
En wat moet je daar nou aan doen? Niks…gewoon niks!

Ja… fouten maken dat kun je. Gaat het eens wat minder en je hebt niet het geduld om rustig af te wachten tot het weer beter gaat maar denkt door wat extra trainingen er wel weer bovenop te komen. Met die maatregel train je zeer waarschijnlijk in de terug uit of je kiepert net over het randje en een blessure is het gevolg. Het enige dat je kan redden is geduld. Gewoon rustig verder training ja misschien zelfs wat extra rust dat biedt waarschijnlijk de beste en de snelste en de beste oplossing.

De andere kant op is precies hetzelfde. Je hebt een periode en het loopt als een fluitje. Een paar wedstrijdjes gaan erg goed en je loopt net aan of net geen PR op een bepaalde afstand. Het ligt dan zo voor de hand dat je of nog even de training iets opschroeft, dat kan zowel in omvang als in tempo zijn, en ook in deze situatie kieper je net over het randje. Rust bewaren, rust bewaren dat is het devies.

Die golfbeweging is bij iedere loper/loopsters aanwezig maar naarmate je meer trainingsjaren hebt worden de dipjes wat minder diep en vaak wat minder lang en de topjes wat minder hoog. Het verschil dat vlakt wat af. Je hebt het er maar mee te doen. Nogmaals je uit balans laten brengen door ongeduld is de grote valkuil.
Ik had er gisteren een paar op ons maandagavond duurloopje. Oké… het liep voor geen meter vertelden ze me maar deden wel bijna 14 km mee op het gewone tempo dus zo slecht ging het nog niet.

Advertenties
reacties
 1. xdaantje89 schreef:

  Heel herkenbaar! Soms heb je trainingen dat het top gaat, soms heb je trainingen dat het een drama is;) Maar wat je zegt hoor ik vaker naarmate je langer traint heb je minder dalen en pieken maar voel je ook je lichaam veel beter aan!

 2. Kitty schreef:

  haha herkenbaar…
  vooral in de zomer, doel deze zomer is dan ook deze hoe dan ook goed door te komen al moet ik 8 min/km lopen!

 3. francine schreef:

  Ik loop nog niet zo heel lang, dus bij mij zijn de dips nog niet afgevlakt. Wat ik wel merk is dat een periode waarin eht echt niet wil vaak onmiddelijk gevolgd wordt door een echte doorbraak – INEENS word je sterker of zomaar ineens echt sneller. Alsof je lichaam je trainingswerk opslaat, verwerkt, en zich dan plotseling naar een hoger niveau tilt.

 4. Margriet schreef:

  Tiny, je slaat de spijker weer op de kop. Soms gaat het lekker, soms niet. We hebben het er maar mee te doen.

Reageren? Graag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.