Bekend verschijnsel?

Geplaatst: 29/07/2014 in sport
Tags:, ,

Dinsdagavond,

grooveHoe vaak ik de laatste jaren al niet heb verteld dat een loopleven gepaard gaat met ups en met downs. Als je dat zo te horen krijgt dan geloof je dat nog niet zo snel. Oh…nee dat overkomt mij niet is al snel de gedachte. Het blijkt een illusie te zijn. Het overkomt gewoon iedereen. En ook bijna iedereen trapt in dezelfde fout.  Zit je in een dipje en denk als ik nou nog net eens iets harder train of een traininkje erbij doe? Fout! Hartstikke fout. Waarschijnlijk ontstond je dipje al door net iets te hard te trainen of de externe omstandigheden waren net iets zwaarder en dan doe je er nog wat bij dan kieper je helemaal over het randje. Precies hetzelfde gebeurt er als het lekker gaat. Je liep een dijk van een wedstrijd zij het dat het net geen PR was. Volgende week iets harder trainen!  Een herkansing en op voor dat PR!! Resultaat behoorlijk ondermaats als het al niet ontaard in een blessure.

Het enige dat je te doen staat is gewoon rustig verder trainen. Niks iets erbij in geval van een dipje. Eerder nog iets terug des te eerder ben je hersteld en des te eerder je dipje te boven. Niks iets erbij als het juist goed gaat. Rustig aan verder trainen dat PR komt er wel. Misschien wel niet volgende week maar het komt er. En ik snap ook wel dat geduld vaak niet de beste eigenschap van lopers en loopsters is. Toch ben ik er van overtuigd dat het de beste resultaten geeft op termijn.

Nou is het ook wel zo dat de dipjes en de topjes naarmate een loopleven al wat langer duurt vlakker worden. Maar neem van mij aan dat de golfbeweging er altijd wel blijven zal. Je ziet het nu weer bij Ruth. Zonder mankeren bijna een jaar naar de Mont Blanc Marathon toegewerkt. Een geweldige prestatie geleverd en na in de eerste paar weken een voortvarend herstel en dan stokt het plotseling. Nou is Ruth zo ervaren dat ze onmiddellijk zegt en nu de rem erop. Niks geen wedstrijden de komende periode. Niks plannen. Oh..ja wel lopen maar alles een (paar) tandje(s) minder. En ik durf met een gerust hart te zeggen die staat er in de winter weer.

Zelfs van de ene op de andere training kan er al een enorm verschil inzitten. Vandaag ben je niet vooruit te branden en morgen loop je de sterren van de hemel. Ik had gisterenavond bij ons duurloopje een paar benen alsof ik er wel een hele dag op kon hardlopen. Ja…ook bij mij kan het enorm verschil maken. En waar ligt dat aan?  Wie het weet mag het zeggen.

Advertentie
reacties
 1. […] Gelukkig schreven diverse bloggers/trainers ook over dips en hoe ze daarmee omgaan zie Ruth en Tiny. Ik neem hun voorbeeld maar ter harte en probeer me er niet druk om te maken, maar het kriebelt […]

 2. tanjaslagter schreef:

  Nuttige info! Nog geen laat gehad van een dipje, en hopelijk komt die er dankzij deze adviezen ook niet!

 3. Elsa schreef:

  Volgens mij komt je blogje voor mij precies op het juiste moment. Maandag de training geskipt vanwege een verkoudheid. Gisteren een rustig rondje gedaan en ik wilde al wat gaan schuiven, zodat ik deze week toch 4 trainingen zou hebben. Misschien niet zo verstandig…

 4. Fred schreef:

  Goed verhaal en goed advies Tiny. Inderdaad beschrijf je ‘de valkuilen’ treffend! Zo vaak meegemaakt, je loopt een periode (heel) goed en dan denk je dat het de volgende keer nog sneller gaat, maar die vlieger gaat maar al te vaak niet op…

 5. marco bijl schreef:

  Zo herkenbaar. ..en hoeraa.. Ik ben niet de enige. .

  Gr

  Marco

 6. kaat schreef:

  o zo wijs !

 7. Margriet schreef:

  Goede en wijze woorden, Tiny. Je steekt echt een hart onder de riem. Ik zal eraan denken als het goed gaat en als het minder goed gaat.

 8. Ruth schreef:

  zo is dat 🙂

 9. djaktief schreef:

  Bedankt voor deze proftip…. momenteel ook problemen met allerlei activiteiten, dus ik doe alles maar even half of nog minder dan dat, maar wel iets… hoog tijd voor vakantie.

  Geweldig dat jij van die goede benen had gisteren.

  Groetjes,

  Dorothé

Reageren? Graag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.