Logboeken.

Geplaatst: 29/03/2015 in sport
Tags:, ,

Zondagmiddag,

Kilometerteller

Kilometerteller

Om je km’s vandaag de dag te registreren is niet zo’n probleem. Er zijn legio verschillende modellen hardloophorloge’s van de meest simpele tot de meest geavanceerde modellen. Met GPS met HF-meting met hoogtmeting. Kortom alles is te meten en te registreren. En als dat dan nog niet voldoende is zijn er ook nog een flink aantal hardloop-apps voor de smartphones. Sommige lopers gaan soms met 3 of meer van die meetmiddelen op stap en ieder instrument doet ongeveer zijn eigen ding. Ieder instrument zijn eigen afstand zijn eigen hoogteverschil en zijn eigen HF meting.
Je ziet dan door de bomen het bos niet meer.

Oké… er zitten ook zeker een groot aantal positieve kanten aan. Zo kun je in elk geval een goede registratie krijgen van je jaartotaal aan km’s die je maakte. Of de route’s die je liep tijdens een marathonvoorbereiding. Mocht je dat nog weer eens doen dan heb je in elk geval voor een bepaalde afstand of tijd een route voorhanden.
Nu sla je de routes op of je zet een route die je wilt gaan lopen uit op bv. afstandmeten.nl. Je exporteert de route naar je horloge en je navigeert met je GPS klok zo over de uitgestippelde weg.

logboekjes

logboekjes

In de begin periode dat ik liep was er eigenlijk helemaal niks op dat gebied voorhanden. Alleen een sporthorloge dat je begin en eindtijd registreerde ja..soms ook nog eens een tussentijd. Wilde ik weten hoe lang nou een route eigenlijk was dan pakte ik mijn fiets en daar zat dan een op de as van het voorwiel een mechanisch tellertje op en een pennetje op de spaken zorgde ervoor dat de teller ieder keer een eindje vooruitging. De nauwkeurigheid? Ik weet het tot op de dag vandaag nog niet. Maar ik wist in elk geval wel iets.
Ook voor de registratie van km’s gebruikte ik een “logboekje”. Overigens gebruikte ik dat alleen als ik me op een marathon aan het voorbereiden was. Voor de rest van het boeide me dat niet zo zeer.

Overigens was ik die kladblokjes kwijt en toen ik met pensioen ging kwamen ze vanachter een van mijn bureauladen te voorschijn. Gewoon een keertje er achter geschoven. Blij toch dat ik die dingen weer terug had. Soms blader ik ze nu nog wel eens door om eens te zien wat ik destijds in de voorbereiding allemaal liep. Even verifiëren of wat ik in een schema schrijf of dat wel kan. Want ik kan wel in een schema van alles vragen maar het moet wel uitvoerbaar zijn. Geloof me alles wat er in een schema staat is uitgeprobeerd.

 

Advertentie
reacties
 1. Rene schreef:

  Natuurlijk is iets weten van je hardloophistorie belangrijk, maar belangrijker lijkt me hoe je er nu aan toe bent, wat je doelen zijn en hoe je die doelen denkt te bereiken. Het logboek is essentieel om de haalbaarheid van je actieplan (hardloopschema) te beoordelen, in algemene zin. Bijv. ik weet dat ik in juli/augustus en december/januari vaak geblesseerd of overtraind raak. Het ligt voor mij voor de hand om dan geen wedstrijden te plannen en de trainingtempo’s wat terug te schroeven. Blijkbaar heb ik twee rustperioden per jaar nodig om het te kunnen volhouden. Voor zoiets is het bijhouden in een schriftje genoeg. De details en nauwkeurigheid zijn minder interessant; het gaat meer over “the big picture”.

  • Tiny Raijmakers schreef:

   Als je leert van je logboeken waar je valkuilen liggen dan is een logboek zinnig en zinvol. Wil je alleen maar weten hoeveel km je in een jaar liep dan heeft een logboek niet veel zin.

 2. djaktief schreef:

  Vaak heb ik ruzie met mijn Garmin omdat hij de tijden niet wil uploaden naar de computer. Het voelt dan net alsof je ze niet gelopen hebt. Ik hou daarom ook nog een aparte Excel bij.

  Leuk als je die oude gegevens nog hebt. Ik heb in het begin niets bijgehouden en ik weet dus niet hoe ik het lopen heb opgebouwd en dat vind ik wel jammer.

Reageren? Graag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.