Aanpassen en verstand gebruiken!

Geplaatst: 02/07/2015 in sport
Tags:, ,

Donderdagmiddag,

Onder de koelte van de bomen!

Onder de koelte van de bomen!

Gisterenmiddag kreeg ik al een paar mails of dat de training wel door zou gaan nu het zo bijzonder warm is. Mijn antwoord is steevast: “natuurlijk gaat de training door maar of dat jij je geroepen voelt om er bij aanwezig te zijn dat is aan jou” Ook gisterenavond zei ik al: “je kunt de warmte van de baan juist opzoeken maar ook enigszins ontlopen door in de schaduw van de bomen in het park te blijven” Ik moet zeggen wij bleven gisteren in de schaduw in het park met monumentale kastanjes, beuken en eiken.Voeg daarbij een aangepast inspanningsniveau en je hebt een dijk van een trainingsavond. Wij waren de klagers ver vooruit. Want zeg nou zelf gaat met steen en been klagen dat het zo warm is de temperatuur ook maar met een halve graad naar beneden? Ik denk van niet. Wat je wel bereikt is dat je voor jezelf een stemming kweekt waardoor je nog veel meer last van de warmte hebt.

Wat deden we dan wel. We liepen een kort rondje in. Laat het iets meer dan 1 km geweest zijn. Hebben daarna heerlijk in het gras gezeten en hebben wat zaken aangedragen hoe je het beste met de warmte kunt omgaan. Wat de gevaren er van kunnen zijn. Wat en hoeveel te drinken. Maar vooral om er op te wijzen dat je je inspanningsniveau moet aanpassen. Daarna ging mijn collega beginnen met wat oefeningen. Ik zorgde voor een paar emmers met een 20-tal bidons met water. Vervolgens liepen we weer het inlooprondje. Goed gedronken allemaal en nog eens hetzelfde rondje ieder op z’n eigen tempo. Die snel wilde ging snel en een ander ging rustig. Weer gedronken en nog een rondje uitlopen met wat rekoefeningen. Heerlijke training.

Een van de adviezen om de warmte wat te ontlopen was om erg vroeg te beginnen als er een training op je programma stond. Nou had je vanmorgen wel wat pech gewoon omdat het afgelopen nacht niet veel afkoelde en de temperatuur vanmorgen om 6.00 u. al meer dan 25 graden was. Tja… dan kun je wel zeggen vroeg beginnen maar warm is het dan al wel. Met Maria had ik de afspraak om rond 7.00 u. van start te gaan. Ook afgesproken om vandaag het tempo laag te houden en geen heuvels en mul zand te lopen en iedere 20′ even stoppen om te drinken. Na nagenoeg 2 uur onderweg te zijn geweest eigenlijk niks mee geleden.

Zo zie je maar. Tempo aanpassen., tijdstip aanpassen en je gezonde verstand gebruiken is er ook met deze warmte amper een probleem om te lopen.

Advertentie
reacties
 1. Jan Verstralen schreef:

  Dinsdagmorgen stond ik om 5.30 uur bij Naat Piek. Gewoon een duurloop gedaan. Om 6.40 kwam ik de eerste wandelaar tegen. Al 1 uur en 10 minuten onderweg op dat moment. Om 7.30 zat het er op. Lage vochtigheidsgraad, opkomende zon om 6.00 uur, absolute stilte en een prachtige natuur.
  Dat vraagt om herhaling.
  Op vrijdag om 6.00 uur bij Naat Piek. Ongeveer de geplande training van woensdagavond 1 juli gedaan. Er lagen wat plassen water en het voelde koel aan na het onweer van donderdagavond. De vochtigheidsgraad was hoog en veel meer transpiratie dan dinsdag. Na 4x 1.200 meter zat het er op, 7.30 uur. 2 auto’s op parkeerplaats Naat Piek en een fietser gezien.
  Soms leiden weergoden er toe om te constateren dat ochtendstond goud in de mond heeft.
  Als het enigszins in je mogelijkheden ligt, is het een aanrader voor elke loper om onder deze omstandigheden heel vroeg te starten. Het is nog maar enkele maanden om dit in het licht te doen.

 2. Rene schreef:

  De training een keer overslaan, omdat je het zèlf te heet vindt, is ook een mogelijkheid. Dat kan zelfs na aankomst op de veramelplaats of na een stukje rustig inlopen. Het is geen schande en schadelijk is het zeker niet. Integendeel, een keertje overslaan betekent extra rust. Verder is de hitte weerstaan al een “training” op zich, qua inspanning.

 3. djaktief schreef:

  Ik heb zelfs gewoon een heuveltraining gedaan. Iets langzamer als anders en met natte pet op en extra water mee. Na afloop een koude douche. Gratis sauna is dit. Alhoewel het niet mijn favo-weer is.

  Groetjes,

  Dorothé

 4. Esther schreef:

  Helemaal mee eens. Gezond verstand gebruiken en je kunt best trainen. Of niet natiurlijk. Ieder voor zich 😀

Reageren? Graag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.