Actieradius!

Geplaatst: 02/08/2015 in sport
Tags:,

Zondagmiddag,

Foto gemaakt door Fransje.

Foto gemaakt door Fransje.

De groep van zondagmorgen begeleid ik nu iets meer dan twee jaar. De groep is in die tijd wat groter maar ook het tempoverschil. Een lange duurloop maken zou je op een rondje moeten doen anders verlies je de controle zover ligt het veld dan uit elkaar. Iedere week weer opnieuw een uitdaging om een training te bedenken waar ieder individueel zijn of haar ei in kwijt kan.
Om toch niet iedere week nagenoeg in hetzelfde gebied bezig te zijn probeer ik de actieradius wat groter te maken om ook om in het begrazingsgebied te kunnen lopen. Vandaag lag mijn doel om het “vierlandenpunt” te bereiken binnen de trainingstijd. In 90′ uit en thuis. Het “vierlandenpunt” is een kruising van fietspaden precies op de grens van 4 gemeenten. Ondertussen door de herindeling nog 3 en misschien in de nabije toekomst blijft er maar een meer over.

We beginnen met een kwartiertje rustig inlopen en doen dan enige oefeningen gevolgd door een stukje van 10′ lopen en weer wat oefeningen. Dan begint de kern van de training en piramidetraining te beginnen met 1′ tot en met 3′. Na iedere inspanning halen de snelste de minst snelle weer op. Dus ieder tempo starten met de complete groep. Na de 3′ tempo is ook de minst snelle loper de gemeentegrenzen gepasseerd. Doel bereikt. Nu ook weer in etappes terug.
Een heerlijke training. Aan de blije gezichten te zien vond ik dat niet alleen.
Fransje een loopster die tegenwoordig wat vaker gaat wandelen maakte van de training een fotocollage.

Advertentie
reacties
 1. Rene schreef:

  Ik heb diverse oplossingen gezien voor dit probleem van het uit elkaar vallen van een diverse groep van hardlopers, geen van alle zonder nadelen. Hier zijn vier oplossingen waar ik ervaring mee heb, als deelnemer van trainingen (ik ben geen trainer).

  ① De minst optimale oplossing vind ik om iedereen bij elkaar te houden, want dan lopen de snelste lopers te langzaam en de langzaamste lopers te snel (ook al zet je de langzaamste lopers voorin in de groep).

  ② Een iets betere oplossing lijkt me om de groep in subgroepen onder te verdelen. Dit kan tijdelijk (in tijdsblokken) of gedurende de “kern” van de training (tussen de gezamenlijke warming-up en de gezamenlijke cooling-down). Hiermee kan wel iedereen op diens eigen tempo lopen, maar dan zijn er wel eventuele problemen op te lossen/te voorkomen met verdwalen, coördineren qua tijd (sommigen kunnen er langer over doen dan anderen) en discipline van de individuele lopers (niet iedereen is even serieus en even inschikkelijk, wat kan leiden tot vermindering van de saamhorigheid in de groep).

  ③ Een andere oplossing is om het idee van een duurloop te vergeten en er een vaartspel (fartlek) van te maken. Hier heb je dan mini-rondjes met wisselend tempo, waarbij er een keerpunt is dat verder weg is voor snellere lopers dan voor langzamere lopers, terwijl de langzaamste lopers het punt vormen waar iedereen zich verzamelt. Ook hier zijn er de problemen van verdwalen en gebrek aan discipline van sommigen als ze geen direct supervisie van een trainer hebben. Soms is dat op te lossen via een overzichtelijk rondje in het bos, waar elke loper zicht houdt op de groep. Snellere lopers leggen dat rondje dan meer keren af dan langzamere lopers.

  ④ Een oplossing waar ik ook ervaring mee heb is om het idee van samen-uit-samen-thuis te vergeten en er een quasi wedstrijd (lees: testloop) van te maken. Deze competitieve instelling is in het bedaarde Nederland tijdens de wekelijkse lange duurloop niet echt te handhaven. Af en toe doen lijkt me wel nuttig om te doen. Strijdlust in wedstrijden moet immers ook getraind worden, ook bij de langzaamste lopers in de groep.

  Het kan natuurlijk ook slechts een deel van een training zijn en je kunt meer samenhorigheid inbrengen door groepjes te vormen en te stellen dat elk groepje een langzame en een snelle loper moet hebben, zodat alle groepjes enigszins gelijkwaardig zijn. Werken met een handicap kan natuurlijk ook, waarbij langzamere lopers een kortere afstand afleggen dan snelle lopers, bijv. via een heen-en-weer loop over een vaste tijd.

  Sorry als deze reactie te lang was.

Reageren? Graag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.