Padvinders?

Geplaatst: 31/03/2016 in sport
Tags:, ,

Donderdagmiddag,

een pad.

een pad.

Mijn duurloopjes op donderdagmorgen dan loop ik vaak van mijn huis af weg en als ik richting Bedaf wil dan kan het bijna niet missen of ik ga over de Peelrandbreuk. Een uniek stukje natuur en onberekenbaar hoe nat of het wel zal zijn. Nou wordt het gebied doorsneden een geasfalteerde verbindingsweg tussen Vorstenbosch en Uden. Best een drukke weg met aan een kant een breed fietspad.
En nou wil het geval dat in het voorjaar padden die links in het gebied zitten naar het rechterdeel willen maar ook andersom. Met het gevolg dat er nog al wat padden het loodje leggen. Of overreden door het autoverkeer of door de fietsen op het fietspad. Tellingen hebben uitgewezen dat in het vorige voorjaarsseizoen het zo’n 500-600 padden het leven heeft gekost.

Voor dit jaar heeft de Stichting Vrijwillig Landschapsbeheer Uden het plan opgevat, en ook al uitvoering aan gegeven, om voor een gedeelte waar de meest padden oversteken een scherm te plaatsen zodat ze er niet verder kunnen. Op een aantal plaatsen hebben ze emmers in de grond gezet als dan de padden langs het scherm zoeken naar een uitweg duikelen ze in zo’n emmer en worden zo door de vrijwilligers, die op gezette tijden komen controleren, de weg over gezet. Ze hopen hiermee toch een groot aantal padden het leven te redden. Ik denk dat het ze ook gaat lukken.

Zomaar oversteken dat gaat niet.

Foto SVLU .Zomaar oversteken dat gaat niet.

Vanmorgen liepen we er ook weer langs en een van de vrijwilligers, die ik overigens goed kende, was de emmers aan het controleren om de gevangen padden over te zetten. Uiteraard maakten we even een praatje en hij vertelde ons het verhaal en hij was in afwachting van een journalist die hem kwam interviewen. Ik lees zijn verhaal wel in het plaatselijke nieuws.

Op de terugweg liepen we een groep scholieren voorbij die voor een werkweek hier op een kampeerboerderij waren en gingen voor een onderzoek ook het gebied in. Twee van die dames haakten bij ons aan liepen op hun laarzen zo maar een km met ons mee. Onmiskenbaar dat die wel eens vaker liepen.
Het is en blijft een enerverend rondje. De donderdag goed begonnen.

 

Advertentie

Reageren? Graag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.