Traditie?

Geplaatst: 28/04/2016 in sport
Tags:, , , , ,

Donderdagmiddag,

Dit stuk zit in de eerste ronde.

Dit stuk zit in de eerste ronde.

Wanneer is iets een traditie? Is dat als je iets al voor langere tijd doet en hoe lang moet dat dan zijn? Zit daar een termijn aan? Ik zou het niet weten. Maar als ik nu zeg dat ik traditiegetrouw op Hemelvaartsdag een langere duurloop maak dan is dat wel al langer dan 10 jaar. In het allereerste begin ging ik van start bij Naat Piek om 8.00 u. voor een rondje van 10 km. Liever zou ik nog vroeger van start zijn gegaan maar het bleek bij inventarisatie al snel dat daar niet veel liefhebbers voor te porren waren. Na een uurtje waren weer terug bij de start. Diegene die het genoeg vonden die gingen naar huis en die voor het volgende rondje van 10 km mee wilden stonden al klaar. Dit herhaalt zich na het volgende rondje gewoon nog een keer.
Ik moest mijn lange duurlopen toch maken en ging dan voor 3 rondjes. Wat mij daar enigszins in tegen begon te staan dat je met 10 km bijna geen actieradius hebt. Je loopt een eindje weg en voor je het weet moet je al weer terug. Komt nog bij dat je bij de start en bij terugkomst vaak over hetzelfde stuk loopt.

Mooi plekje

Mooi plekje

Na dit een aantal jaren gedaan te hebben is de startplek gewijzigd en verlegd naar de parkeerplaats bij het Natuurcentrum Maashorst. De routes die we lopen zijn geen 10 km meer maar zijn rondes geworden van 15 km. De actieradius is dan een stuk groter en die lopers/loopsters die niet al te veel in het buitengebied hardlopen kun je wat van deze schitterend omgeving laten zien. Na ongeveer 90′ zijn we weer terug op de parkeerplaats en eten en drinken wat. Voldoende gelopen dan haak je af en zit je loopdag er op. Met de volhouders en een aantal frisse lopers gaan we de volgende ronde in.

Het zijn twee heel afwisselende rondjes. De eerste ronde gaat richting het stuifzandgebied van Bedaf. Het is ook de pittigste ronde met wat klimmetjes en mul zand. De tweede ronde gaat de andere kant op in oostelijke richting naar het begrazingsgebied. Schotse Hooglanders zullen we nu niet zien gewoon omdat ze er niet meer zijn. Er bestaat wel een kans dat we andere grote grazers gaan zien. Nu nog in een kleiner afgesloten gebied zijn een paar maanden geleden een aantal (11) Wisenten uitgezet. Even later ook nog een stel Taurossen, een terug gefokt oerrund. En afgelopen week zijn er nog een 7-tal Exmoor pony’s aan toegevoegd. Voorheen liep de tweede ronde precies door het nu afgezette gebied en moeten er nu omheen.

Het tempo dat we lopen dat wordt aangepast aan de minst snelle loper. Het spreekt voor zich dat je zoveel duurvermogen moet hebben dat je 15 km aankunt. Meedoen? Wil je in de eerste ronde mee dan is de start om 8.00 u.  en ben je een minder vroege vogel dan is de volgende start om iets over 9.30 u. Aanmelden is niet nodig gewoon er zijn en meegaan.
We gaan van start vanaf de parkeerplaats aan het einde van de Slabroekseweg.

 

Advertentie
reacties
  1. Rene schreef:

    Er is een verschil tussen gewoonte en traditie. Een gewoonte is afhankelijk van een individu, terwijl een traditie boven het individu uitstijgt en niet meer actie vereist van een bepaald instigerend persoon om een activiteit te laten plaatsvinden. Traditie is dus een groepsactie, terwijl gewoonte een individuele activiteit is. Formeel heeft het verstrijken van tijd dus niets te maken met of iets een traditie wordt.

    Om de vraag te beantwoorden in de eerste alinea, nooit, omdat wat je zelf doet beperkt is tot één persoon.

Reageren? Graag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.