Trainen?

Geplaatst: 25/10/2016 in persoonlijk
Tags:, ,

Dinsdagavond,

Wie was er nou en wie was er niet?

Wie was er nou en wie was er niet?

Om het even welke sport je ook maar beoefend er zal altijd getraind zal moeten worden om enig resultaat te kunnen behalen. Je kunt trainen om je technische vaardigheid, die je in jouw specifieke tak van sport nodig hebt, te verbeteren. Je kunt trainen om je conditie te verbeteren zodat de technische uitvoering je een stuk gemakkelijker gaat en het langer kunt volhouden. Maar hoe je het ook wendt of keert er zal oefening(training) nodig zijn. Doe je niks van dat alles dan denk ik dat je snel achteruit gaat.
Soms moet er al eens wat harder en soms ook eens wat minder getraind worden. Het is maar net welke doelen je op welk moment hebt gesteld.
Nou denk ik dat je niet alleen je lichamelijke vaardigheden moet beoefenen maar ik denk ook je mentale vaardigheid. Je hersens oefenen en trainen. Je kunt ze natuurlijk niet gebruiken maar door het niet gebruiken blijven ze absoluut niet nieuw.

Zeker, denk ik ook dat, naarmate je ouder wordt dat je moet oefenen om ze goed werkend te houden.

En wie was er hier bij?

En wie was er hier bij?

Ik probeer daar wel mee bezig te zijn om ook dit deel van mijn lijf fit te houden. Lezen en puzzelen is daar een onderdeel van. Wat ik er nog meer voor doe? Een voorbeeld. We lopen op maandagavond altijd een duurloop en meestal is er wel een vaste kern aanwezig maar het wisselt ook nog wel. De ene keer is de groep groot de andere keer weer wat kleiner. Tijdens de duurloop ga ik van achter naar voor en weer andersom. Uiteraard tel ik het aantal koppen dan probeer ik op dinsdagochtend alle namen te noteren van degene die aanwezig waren. In de meeste gevallen kom ik wel tot het aantal dat er bij was.
Een ander voorbeeld. Samen maken we een boodschappenlijstje. Ik lees het een keer door en stop het in mijn zak. In de winkel maak ik mijn rondje en doe in mijn kar de dingen waarvan ik denk dat ze op het lijstje staan en net voor ik bij de kassa ben controleer ik aan de hand van mijn lijstje of ik wel aan alles gedacht heb. Tja…en soms dan liggen er ook chips in mijn kar en die stonden niet eens op mijn lijstje.
Ook krijg ik iedere werkdag een mail van beter rekenen en beter spellen met een 4-tal opgaves. Je moet er wel over nadenken om de oplossing te vinden.

Zo probeer ik met trainen niet alleen mijn lijf maar ook mijn kop een beetjes fris te houden.

Advertentie
reacties
 1. Rene schreef:

  Er is zoiets als “beginner’s mind”, waarin je onbekend bent met een bezigheid en nog van alles moet leren. Het is iets wat kinderen constant doen en enthousiast over worden en wat volwassennen proberen te voorkomen, omdat het zo frustreert.

  Dat laatste is omdat je er (nog) niets over weet en daarom niet kunt redeneren over wat je gaat doen voordat je het doet. Je moet in dat stadium al doende leren en dat kost energie en tijd, iets wat volwassenen vaak niet hebben met hun overvolle agenda.

  Toch is een nieuwe vaardigheid leren de beste manier om je geest jong te houden. Om eraan toe te komen kun je beter tijd vrij houden voor zulke projectjes, tijd in je agenda waarin je in principe niets doet, tenminste, niets dat je van tevoren bepaalt.

  De vraag is dan, waar weet ik nog niets over, of, wat kan ik nog niet. Het kan zoiets simpels zijn als een trui breien (helemaal niet simpel), een Arduino board maken, vogels kijken en benoemen, etc. Fouten maken is belangrijk, niet op zich, maar omdat fouten leermomenten zijn. Iets ging namelijk niet zoals je dacht. Uitzoeken waarom dat is, is wat leren is. Leren is niet herhalen wat anderen geleerd hebben. Dat is kennis vergaren. Leren doe je dus niet uit een boekje, tenzij je analfabeet bent, natuurlijk.

  Hersengymnastiek is daarom niet de beste manier om je geest jong te houden. Het is geruststellend dat je bepaalde dingen nog kunt, maar vernieuwend is het niet. Leren is niet geruststellend, is niet vasthouden van oude kennis en vaardigheden. Leren is het onbekende tegemoet treden, het is een beetje vaag, raar en eng. Precies wat je hersencellen nodig hebben om actief te worden en nieuwe onderlinge verbindingen te vormen, een uitdaging.

Reageren? Graag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.