Oogsttijd?

Geplaatst: 09/03/2019 in sport
Tags:, ,

Zaterdagavond,

Of vroeg in de wedstrijd gemaakt of niet te snel gestart.

Oogsttijd….? Oogsttijd nog bijna midden in de winter? De voorjaarsmarathons zitten er nu aan te komen. Degene die aan om het even welke marathon dan ook wil meedoen zit in de laatste fase van de voorbereiding. Binnen nu en een paar weken moeten de km’s gemaakt zijn is dat niet het geval dan ben je gewoon te laat. Aan de hand van de trainingskilometers die je afgelopen maanden maakte kun je redelijk goed inschatten hoe je er voor staat. Sta je met een gerust hart aan de start of zie het iets minder zitten dat het allemaal wel goed zal gaan.
Maar hoe je ook van start gaat je wedstrijd is wel van een aantal factoren afhankelijk. Sommige van die factoren heb je totaal niet in de hand daar heb je geen grip of invloed op. Een belangrijke factor is het weer. Is het koud dat is nog een van de minst lastige. Erg warm is vervelender. Je bent het niet gewend omdat je trainingen in de winter verliepen. Anderzijds kost het aardig wat energie om je lijf op bedrijfstemperatuur te houden. Een tempo-aanpassing goed eten en drinken kan een oplossing zijn. De wind kan dan wel je beste trainingsmaatje zijn maar in een wedstrijd en zeker als die wat langer is kan een aardige spelbreker zijn. Wat het je aan energie kost om tegen de wind op te beuken win je met wind mee nooit meer terug. Jammer voor je eindtijd maar helaas is het niet anders.
Maar de grootste factor dat een oogst of geheel of gedeeltelijk mislukt is de atleet zelf. Jezelf schromelijk overschatten is de grootste valkuil. Wordt een beoogde eindtijd niet gehaald dan hoor je erg vaak: “ik denk dat ik te hard van start ben gegaan maar ja het liep in het begin ook zo lekker”.
Hoe je binnen een paar kilometer een 3-tal trainingsmaanden om zeep kunt helpen kun je hier lezen.

De enige troost die je hier uit kunt putten is de wetenschap dat je niet de eerste bent die hier intuint maar zeker ook niet de laatste. Schrale troost overigens met een totaal mislukte oogst.
Natuurlijk kan het ook goed gaan. Met discipline en structuur in de uitvoering ben je al een heel eind op de goede weg,

Advertentie

Reageren? Graag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.