Archief voor december, 2023

Wat een jaar!

Geplaatst: 30/12/2023 in persoonlijk, sport

Zaterdag 30-12

       Nu ineens een slecht leven?

Een terugblik over het afgelopen jaar. Dat je elkaar veel gezondheid en een sportief jaar toewenst is heel gewoon maar dat het ook zo mag zijn is duidelijke een ander verhaal. Loop je in 2022 nog ruim 2500 km is dat een mooie wens om dat in 2023 ook te doen. Oké…dat je genoegen neemt dat je tempo wat terug gaat is ook logisch. In eerste instantie denk je dat zal wel te maken hebben met het leeftijdsverval maar tegelijkertijd merk je ook dat je HF bij het langzamere tempo omhoog gaat dat bevreemde me wel. Zeker op de duurloopjes op maandagavond dacht ik aanvankelijk ik mag voorop lopen omdat ik de route die we lopen wel ken maar dat was het niet. Zo kon ik de snelheid bepalen die me nog net lag. Hartstikke lief van de groep. Maar van lieverlee werd het minder en ga je het medische circuit in. Het rare is dat je in de medische wereld je word beoordeeld naar je leeftijd niet wie je bent of wat je precies doet. Je moet dat zeker goed uitleggen. In de loop van het jaar werd het wel duidelijk dat er een beenmergpunctie aan zat te komen. Daar kwam het onheilspellend verdict. Acute leukemie. Niet te genezen, prognose eerder denkend in termijnen van maanden dan in jaren. Binnen het tijdsbestek van 2′ alle poten onder je vandaan gezaagd.
Twee dingen die je kunt doen. Bij de pakken gaan neerzitten of kop in de wind en het beste er van zien te maken. Op vrijdag wist ik het en voor het einde van het weekend was iedereen op de hoogte. De eerste duurloop op maandag heb ik het de groep ook laten weten terwijl ik meefietste. De meest indrukwekkende zonsondergang in mijn leven.

          Deze avond blijft nog lang hangen,

Ook een van wat nu positief blijkt is mijn weblog, die ik de laatste twee jaar wat verwaarloosd had, weer opnieuw leven inblazen. Met drie doelen voor ogen. Iedereen die het verhaal leest heeft een eenduidig verhaal, voor mij is schrijven een ontspannende bezigheid die me wat vrijer maakt en ten derde is het voor een chronoloog hoe het ziekteproces verloopt.

Na de diagnose werd er in overleg een behandelplan gemaakt. Niks doen was dus voor mij geen optie. Daarom gekozen voor het meest doeltreffende plan om de ziekte enigszins onder controle te krijgen. Gelukkige keuze want ook voor dit lastige traject heb ik weinig  hinder of last
En heb ik nu ineens een slecht leven? Absoluut niet. Ik leef een stuk intenser genieten van veel meer kleine dingen die ik voorheen niet zag maar ook van ogenschijnlijke kleine dingen emotioneel van raak. Wat me ook raakt is dat er zo enorm veel mensen heel kort bij je staan. Is me nooit helemaal duidelijk geworden. Nu wel.

        Ook al is het nat kun je op de fiets mee!

Dan zijn er georganiseerde evenementjes die uitgroeien tot evenementen. Wat te denken van het hufterproof wegzetten van de Ujese Tiny Trail nabij het Benkske en nog meer op het lopen daarvan met een kleine 80 atleten met naderhand het overlopen van het terras van de Bedafse Pier. Mijn twee van de drie Friezinnen uit mijn trainingsgroep, Christien en  Tamara en Mascha zag ik dat ze er van genoten. Wat deed me dat deugd.
Ook het mee organiseren van een paar wedstrijdjes met name de laatste indoor in de Wervel in Volkel. Mateloos genieten van de blije snuitjes.

Nu bijna bezig met kuur drie en daarna een beenmergpunctie dan weten we weer waar ik ergens sta.

Nu ook volgende week mijn verjaardag waarvan ik niet verwacht had om die nog te halen nu heb ik zelfs nog een paar plannen tot in juni. Geen plannen geen toekomst. Nu op naar 2024!
Een jaar kan nooit zo slecht of kort niet zijn of je kunt er de krenten uit de pap halen.

   Helemaal compleet!

 

Vertrouwen?

Geplaatst: 28/12/2023 in sport
Tags:,

Donderdag 28-12,

          Bedafcross 2024 belooft wat!

Vertrouwen houden in je eigen lijf begint zo langzamerhand een kunst te worden nu de derde kuur weer met even uitgesteld is. De witte bloedlichaampjes doen het te weinig om de kuur in te gaan. Wat ik zelf al zag kreeg ik gisteren de bevestiging van de hematoloog. Nu weer even mezelf vandaag en zaterdag injecteren om die witte krengen te activeren om te groeien. Dan op 2 januari weer een afspraak en zien hoe dat alles weer uitwerkt.

Maar ik zei al vertrouwen blijven houden  in je lijf begint een kunst te worden. Ruim 77 jaar heeft het altijd maar gedaan wat ik er ook van vroeg. In mijn jeugd in bomen klimmen en er uit pleuren. Op je donder krijgen van je ouders dat je niet zo gevaarlijk moet doen. Met een nat pak thuiskomen omdat de sloot te breed was. Dacht nu werkelijk dat ik een smallere sloot opzocht om erover te komen? Nee…probeerde mijn sprongkracht vergroten zodat ik toch aan de overkant kwam. Via de buitenkant van een steiger van een aanbouw zijnde kerk 30 meter hoge toren naar boven klimmen. Grote schande was de teneur in het dorp. Mijn lijf deed het toch maar.

                  Onbetaalbaar toch?

Ziek zijn was me vreemd, blessures en breuken minder. Maar het herstelde vaak snel.
Het snelle herstel heb ik best vaak ook ervaren in mijn hardloop carrière. Een pittige baantraining daags naderhand gevolgd door een een lange duurloop. Mijn lijf deed dat toch maar. Een marathon lopen of een ultra. Stram of stijf nadien?  Amper. En dan nu begin je dat vertrouwen zo langzamerhand te verliezen. Nee….geen goed gevoel. Ook weer zo’n onzekerheid waar je geen goede raad mee weet.

Maar het is wel goed te weten dat je in je omgeving gesteund wordt door alles en iedereen. Zo was het gisteren de laatste baantraining van het jaar en met de groep in de werkplaats een lekker bakje koffie doen met een speculaasje erbij. Een gouden moment en daar haal je de energie weer vandaan om verder te gaan.
Nu op naar 2024!!

Vrijdagavond 22-12.

Een aperitiefje voor de feestdagen

Zoals ik mijn vorige post al schreef zou er op donderdag een bloedtransfusie plaatsvinden als de geprikte waardes laag gebleven waren. De transfusie ging door. Op de planning stond een zak thrombocieten dat zou de stollingstempo wat op doen schroeven en een zak bloed.  Het HB gehalte was dusdanig laag dat de hoofdverpleegkundige in overleg ging om 2 zakken bloed te geven. De hematoloog ging met haar mening mee en er moest een extra zak bij. De eerste zak met een doorlooptijd van 2 uur en zak 2 met een iets hogere doorloopsnelheid. Net op de namiddag begonnen dus je ligt of zit wel even. Het resultaat zou moeten zijn dat ik me fitter ging voelen. Wat ik s’avonds al merkte dat ik het aanmerkelijk minder koud had.

Dat zou me vandaag supergoed uitkomen omdat ik vandaag een uitje had staan om de wielercross samen met Jeroen bij te wonen. De eerste confrontatie tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert die nu al bijna 10 jaar de cross domineren. Best goed aangekleed op naar Mol. We stonden op een gedeelte van het parcours met korte steile hellingen en erg scherpe bochten. Kortom hier kwamen kracht en techniek bij elkaar. Bij het inrijden werd het al duidelijk de souplesse van MvdP was beter dan die van Wout.

Een mooie tegenboog trui. Met recht!

Dan begint de dameselite wedstrijd. Waar vandaag geen maat stond op Lucinda Brand. Na 2 rondjes was het al duidelijk. Ze was vandaag veruit het beste van het veld. De drie achtervolgsters moesten ieder rondje meer prijs geven. Shirin van Anrooy trok aan het langste einde en werd tweede voor Sanne Kant die best een sterke wedstrijd reed.

Daarna het spektakel van de elite heren. Op het gedeelte waar wij stonden kwamen de twee kemphanen al iets los van rest voorbij. In de derde ronde zette MvdP op een kort steil bultje precies waar wij stonden, even stevig aan en in België zeggen ze dan: “de  vogel is gevlogen”  Per rondje, dat 5′ duurde, werd de afstand

Dit was het verschil

steeds groter. Met zo’n rondje rijden er niet veel renners de wedstrijd uit want dubbelen betekent de wedstrijd verlaten.

Toen was het even aansluiten bij de snackkar voor een bakje Vlaamse frieten. Wat smaakte me dat heerlijk. Een prima dagje sportkijken. Genoten!
Met het versterkende shot kan ik redelijk fit de Kerstdagen in. Heb daar tenminste alle vertrouwen in. Nou derde kerstdag bloedprikken en vrijdag 29-12 de derde kuur in. Het gaar er op lijken dat ik 2023 verder goed kan afsluiten en nu op naar 2024!!
De aanvankelijke prognose loochen straffend.