Cristabiopsie!

Geplaatst: 23/05/2024 in persoonlijk, sport
Tags:, , , ,

Donderdag 23-05-2024,

Om een duidelijk beeld te hebben en te krijgen van het beenmerg is er van tijd tot tijd een punctie nodig. Zo’n punctie is op een paar plekken in je lijf mogelijk. Via het borstbeen of via de bekkenkam. Bij mij gaat het altijd via de bekkenkam, de crista. Gisteren was ik weer aan de beurt voor een punctie. Omdat mijn bloedplaatjes gehalte niet erg hoog was bij de bloedafname van vorige week donderdag wilde de uitvoerend arts wel weten hoe vandaag de status was van de bloedplaatjes. Dat werd eerst een bloedafname. Even later zag ik het al aan de uitslagen dat wordt of een transfusie van  bloedplaatjes of een uitstel van de punctie. Ik hoopte op de eerste optie. En een half uurtje later lag ik aan het infuus met een zak bloedplaatjes. Met een halfuur doorlooptijd zat die zak er in. Zo’n zak heeft onmiddellijk invloed op de hoeveelheid bloedplaatjes. In welke grootte moet je een bloedplaatjes gehalte zien?  Bij een normaalwaarde heb je tenminste tussen 150 en 400 miljard bloedplaatjes per liter bloed. Je snapt als de waarde zakt tot onder 20 dat je heel erg snel blauwe plekken hebt en dat een bloeding maar slecht gestopt kan worden.
Gelukkig bracht de zak het gehalte dusdanig omhoog zodat de punctie veilig uitgevoerd kon worden. Zou er na de punctie bij een te lage waarde een bloeding optreden zouden je benen volstromen met bloed niet alleen bijzonder pijnlijk maar een opname van een paar weken ziekenhuis zou het gevolg zijn.  Nu dus een veilige marge.

Klaar om te beginnen!

Na de punctie krijg je een zak zand onder je bekken en moet je tot bijna 45′ blijven liggen.  Tot men zeker weet dat er geen nabloeding heeft plaatsgevonden.
Vaak krijg je nog een verse pleister erop en met de mededeling het de rest van de dag het rustig aan te doen en tenminste twee dagen niet te douchen. Mag je weer naar huis. Nee…na deze ingreep mag je niet zelf rijden. Nu weer een weekje wachten op de uitslag van deze ingreep. De 5de keer overigens. Ben weer erg benieuwd.

Vandaag was ik weer op tijd op de atletiekbaan om te helpen bij de opbouw van het stadion voor de Schoolsportolympiade. Van nagenoeg alle scholen in de gem. Maashorst wordt groep 7 uitgenodigd om hier aan mee te doen. Hoeveel kinderen zijn er dan in ons stadion en het park bezig. Ik schat zo tussen de 400-500. Dat aftrap is met het ontsteken van de olympische vlam door de wethouder van Zorg en Welzijn in ons stadion. Onze wethouder van Zorg en Welzijn. Toevallig is zij ook lid van onze club.
En of we boften met het weer. Het waren prachtige omstandigheden voor een prima sportdag. Wat is het toch bijzonder om sportende kinderen zo op te zien gaan om een prestatie neer te zetten.

 Compleet met olympisch vuur!

Reageren? Graag.

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.