Ongerust!

Geplaatst: 07/06/2018 in sport
Tags:, ,

Donderdagavond,

Je zou er spontaan inspringen om af te koelen

Vanochtend wilde ik redelijk vroeg vertrekken voor mijn duurloop op donderdag. At op tijd mijn boterhammetjes dronk ook nog een paar koppen koffie en het grootste gedeelte van de krant gelezen voordat ik op stap ging. Uiteraard vulde ik mijn rugzak met voldoende water om een paar uur vooruit te kunnen. Hing het ding op mijn  rug en voelde meteen nattigheid. Drinkzak lek!!
Mijn oude drinkbelt met flesjes maar opzoeken want zonder drinken vertrekken met deze omstandigheden is dus niet te doen. Uiteindelijk was het bijna een halfuur later voordat ik op stap ging. In elk geval niet zonder drinken.
Eenmaal tussen de bomen in het bos profiteer je nog wat van de schaduw is dat niet geval dan is het al onaangenaam warm.
Na ruim een uur loop ik door een omgeving met nog al wat poelen en vijvers. Nou heb ik een gruwelijke hekel aan zwemmen maar je zou er wel van opfrissen. Toch maar niet doen.
Na een warme halve marathon ben ik weer thuis waar ik er achter kwam dat Sjan zich aardig ongerust had gemaakt. Die had mijn drinkzak zien liggen en dacht dat ik zonder drinken op stap was zijn gegaan. Ik was namelijk al weg voordat zij wakker was en had dus niks meegekregen van mijn lekke drinkzak.

Nee….zonder drinken zou ik niet vertrokken zijn.

 

Advertentie
reacties
 1. djaktief schreef:

  Fijn te lezen dat Sjan zich bezorgd maakte. Dan gaat het jullie beiden goed. Je schreef de laatste tijd minder frequent en zonder haar eens te noemen dus ik maakte me ook wat zorgen.

  Vervelend van die waterzak. Ik heb er sinds kort ook een. Ik heb een tip van ultra’s gelezen die altijd een stuk ductape op bidon plakken om dingen te repareren. Zoiets zou je ook kunnen doen misschien.

  Groetjes,

  Dorothé

 2. Rene schreef:

  Ik vraag me vaak af of het niet zozeer dorst is maar eerder opwarmende hersenen die je doen stoppen met benauwd weer. Wat je ervaart en wat er werkelijk aan de hand is kan nogal uiteen lopen. Laat me hierover uitweiden…

  Wat je ervaart is niet zelden ingegeven door de cultuur waarin je je begeeft, waarin hardlopers drinken voordat ze een droge mond krijgen, niet als reactie op een dorstgevoel. Het wordt zo sterk ervaren dat het bijna geloof wordt, met het prediken naar anderen dat daarbij komt. Een gezond menselijk lichaam is volstrekt in staat om lange tijd zonder drinken te doen, zeg maar een paar uur onder normale omstandigheden. Het is eerder gewoonte om regelmatig te drinken die volgens mij de cultuur van preventief-drinken in het leven heeft geroepen. Dorst veroorzaakt door gewoonte in plaats van door vochtverlies bedoel ik dan.

  De veroorzaker van dit alles, Tim Noakes, heeft er zelfs een boek aan gewijd, Waterlogged, waarin hij terugkomt van eerdere beweringen om goed gehydrateerd te blijven gedurende de dag. Over-hydrateren schijnt een ding te zijn, waarin water drinkende sporters geneigd zijn om meer te drinken dan ze nodig hebben, zich daardoor ellendig voelen, dat interpreteren als dorst en vervolgens nog meer drinken. Er bestaat zoiets als watervergiftiging, waarbij je in coma kunt geraken door natriumgebrek als gevolg van verdunning van het bloed na overmatig water drinken.

  Met dit alles wil ik zeggen dat als je denkt dat je bij dit weer water mee moet nemen, is de betere gedachte om korter te lopen zodat je geen water nodig hebt onder het hardlopen. Bewaar dat water maar voor lange duurlopen en wedstrijden. De zomer is niet de periode voor lange trainingen in mijn mening.

Reageren? Graag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.