Zwemmen!

Geplaatst: 22/01/2009 in sport

Woensdag,

Photo2
Zwemmen een onderwerp voor in de winter? Nou er zijn er aardig wat hardlopers die bij wijze van hersteltraining wat baantjes gaan zwemmen. Ook triatleten dienen te zwemmen anders zal er vaak dns. achter hun naam staan. Nou staat mij persoonlijk zwemmen niet zo aan. Om maar niet te spreken van dat ik er ronduit een hekel aan heb. Nou denk ik wel dat ik er een verklaring voor heb waarom dat ik er absoluut geen zin in heb.
Halverwege de jaren ´60 deed ik, in het kader van de dienstplicht, dienst bij het Korps Mariniers en was ik op een bepaald moment gelegerd in Amsterdam. Wij moesten op vrijdagochtend gaan zwemmen in het Sportfondsenbad aan de Heiligenweg. Het enige wat daar leuk aan was dat wij met een bootje met een rotgang door de grachten scheurden om naar het bad te gaan.
Na het omkleden stonden we in ons marineblauwe zwembroekje klaar. De zweminstructeur gaf ons de opdracht om van de hoge duikplank zover mogelijk in het water te springen en ook vervolgens zo ver mogelijk onder water weg te zwemmen. Dit alles onder het mom dat ons schip in brand zou staan. Lariekoek!! Hoestend en naar adem snakkend kwam ik dan boven en zwom naar de kant. Hierop had de instructeur gewacht en ging op mijn vingers staan met de mededeling, "heren de zee heeft geen kant" en liet ons een paar uur in het water dobberen. Met verschrompeld vel ging ik weer chagrijnig terug naar de kazerne. En sindsdien heb ik een hartgrondige hekel aan zwemmen. Water te nat en te koud!
En een ander nadeel van water is dat het bij 0 graden bevriest. Nee… voor schaatsers geen probleem maar voor hardlopers op een natte atletiekbaan wel. Die wordt dan wel spekglad. Dit overkwam ons gisterenavond ook weer. Binnen een tijdsbestek van 10 min. echt superglad niet op te lopen. Niettemin de 5 x 1000 die op het programma stond wel tot een goed einde gebracht in het park.  Niet ideaal maar wel een oplossing.

Donderdagmorgen,

Niet_meer_nodig
Net voor ons vertrek van de donderdagduurloop kijk ik nog even op buienradar wat ons eventueel te wachten staat. Het ziet er maar beroerd uit. Eigenlijk hoef ik niet eens te kijken want wat voor weer het ook wordt we gaan toch. Even het aanloopje naar Harrie om daarna ons rondje te maken in zijn achtertuin. Hoe dat we de ronde ook lopen meer dan 5 km zijn wij nooit van zijn huis weg. Dat betekent ook een redelijk veilig gevoel om niet helemaal in achteraf te lopen. Onderweg is er steeds overleg of dat het stuk wat we lopen in de 30 km laten zitten of dat het iets anders moet worden. Ondertussen waait het koud maar is wel droog. Op een gegeven moment zien we een paar ski’s staan. Kijken nog even of dat de eigenaar van die dingen nog ergens is. Maar die is in geen velden of wegen te bekennen. Het blijkt dat dit de bewegwijzering was van een route van onze langlaufvereniging
Langlaufen
Die hebben aardig geprofiteerd van de sneeuw die er vorig week nog lag. Op dit punt schat ik dat we 10 km onderweg zijn. Voor vandaag halverwege. Met nog een paar heuvelruggetjes zijn we in 2:01′ weer thuis. Nog steeds droog alleen een paar koude handen dat ik de deur weer bijna niet van slot krijg. Van mij mag het meteen weer zomer worden. De koffie is niet alleen lekker maar ook kun je je handen zo lekker warmen aan de mok. De afstand die we liepen was 200 m minder dan 20 km. Met nog 9 weken te doen mooi op schema voor Rotterdam en een week langer voor Ron en Maria. Harrie heeft nog niks op de planning.

reacties
  1. Claudia schreef:

    Geen wonder dat jij zo de heuvels opstampt, met zo’n achtergrond ;-).

  2. Bart schreef:

    Ja dat kan ik best geloven dat je een hekel aan zwemmen hebt

  3. hans schreef:

    ik ben ook geen zwemmer…. heren de zee heeft ook geen kant… die is leuk.. niet als je daar zwemt

  4. Ton schreef:

    Ha dat verklaart die ijzeren mentaliteit en gesteldheid. Ex-marinier. Lachen alleen van dat blauwe broekje . Heb je er geen foto van ?

  5. Ronald schreef:

    het verbaasd mij niks dat jij bij het korps mariniers hebt gezeten. In de jaren 60 was jij ook al een bikkel!!! maar ja, zwemmen, dat vind ik ook helemaal niets.. lekker in een bubbelbad is een ander verhaal.
    @Rinus: die instructeur is geen rotzak… da’s normaal bij de mariniers 🙂

  6. ton schreef:

    Zware benen krijg je van zwemmen, als je erna nog wilt lopen 😉 ik kwam er van de week achter dat een van mijn collega’s bij jou traint, dus je bent nog “gespreksonderwerp” geweest op m’n werk, enkele lovende woorden overigens. Ik hoop volgend jaar weer iets dichter achter je te lopen in Nijmegen, afgelopen keer stond je al uitgebreid te kletsen toen ik binnenkwam 😉

  7. InVormTinneke schreef:

    Je verhaal over zwemmen is heel herkenbaar. Men papa kan met die rede niet zwemmen… ook tijdens zijn dienst in het zwembad gegooid en een hele poos moeten “overleven”… hij HAAT zwemmen.
    Groetjes en prettig weekend!!!

  8. Rinus schreef:

    Wat een rotzak die instructeur en helemaal begrijpelijk dat je zwemmen niet leuk vind.
    En Donderdag inderdaad fris en koud, knap om dat 2 uur te doen..
    Fijn weekend.
    Groet Rinus.

  9. marina schreef:

    Ik zwom langer als 20 jaar van maandag tot vrijdag elke ochtend om 7 uur in de ochtend. rond de 4 kilometer per dag.. Gewoon leefstijl. Dacht dat het nooit zou stoppen ook. Maar langzaam maar zeker ontwikkelde ik een overgevoeligheid voor dat chloorwater waardoor ik chronisch neusverkouden was. Zo werd het zwemmen steeds minder, eerst minder lang, en later minder vaak. Nu zwem ik nooit meer sinds een jaar, en ik mis het helaal niet!! Toch kriebelt het als ik een zwembad zie of ruik. IK houd van zwemmen, dat blijft altijd! Mijn triathlon periode kwam zo dus ook aan een einde.

  10. Ha vandaar die hardheid, we hebben hier met een bikkel te maken uit het leger.
    Zoiets vergeet je nooit meer.
    Zwemmen leuk voor de fun maar niet als sport.
    1 feb duurloop om 12 uur bij Corné in Groesbeek kun je ?

  11. Ron schreef:

    Dat is het voordeel van een stadion met een pracht omgeving waar je altijd naar uit kunt wijken. Lekkere loop vanochtend samen!

  12. Jacqueline schreef:

    Een dompelbad in zee als het op het strand boven de 25 graden is, dat is meer dan voldoende.

  13. John schreef:

    Ik deel je mening volledig, Tiny. Vrijwillig zwemmen is er voor mij niet bij, het is nooit de bedoeling van de schepping geweest dat wij mensen ons op zo’n onhandige manier in water zouden voortbewegen…

  14. GertN schreef:

    Mooi verhaal weer Tiny! Ik heb minder pijnlijke ervaringen met zwemmen, maar ben er ook geen liefhebber van. Na ja, behalve als het erg warm is dan, dan vind ik een verkoelende duik soms wel lekker.

  15. Yolanda schreef:

    Langlaufen bij jullie in de buurt, gaaf. Ga deze winter voor het eerst, na zo’n 20 jaar langlaufen, skien, ben héél benieuwd.

  16. Wendy schreef:

    amaai, wat een verhaal van dat zwemmen! Ik heb er nu ook een hekel aan gekregen ;-).

  17. Danniëlle schreef:

    Heb er serieus aan gedacht om naast het lopen te gaan zwemmen maar ik vind het zo’n gedoe achteraf. In zo’n benauwd hokje staan, nee dank u. Dan toch maar wat fietsen als crosstraining.

  18. natalie schreef:

    Dat waren 2 mooie trainingen…vooral de tweede kan mij bekoren.

  19. Kris Smis schreef:

    Mede weblogger.
    Meld je aan op ons forum:
    http://koningforum.14.forumer.com/
    Groeten
    Collega Weblogger Kris

Reageren? Graag.

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.